Ietaupīju kaudzi laika: tagad sīpolus audzēju tikai “pēc ārzemju” metodes maisiņos

Vai zinājāt, ka zaļumus var audzēt burtiski visur? Virtuvē, koridorā, uz palodzes, uz balkona, kaut vai pieliekamajā telpā. Galvenais ir vēlme.

Es arī kādreiz domāju, ka esmu dzirdējusi par visiem audzēšanas knifiem, līdz viena saskare ar kādu “aizjūras” video apgrieza manu pasauli kājām gaisā.

Tur cilvēks audzēja sīpolus parastā maisiņā. Ne spainī, ne podā, ne zemē, bet maisiņā! Sākumā es nodomāju, “atkal izdomājuši kaut kādas blēņas”. Bet tad es pamēģināju. Un ziniet ko? Tas darbojas. Turklāt, kā vēl darbojas!

Vietas, laika ietaupījums ir tāds, ka es joprojām brīnos, kāpēc puse cilvēku vēl joprojām lauž muguru dobēs, ja visu var izdarīt daudz vienkāršāk. Nu ko, ķersimies pie darba! Pastāstīšu visu no sākuma līdz beigām.

Kā es pārtraucu mētāt lāpstu un sāku dzīvot mierīgi

Godīgi atzīšos, es vienmēr biju klasikas piekritēja. Zeme, dobe, ūdens spainis. Viss pa vecam, kā vectēvs mācīja. Bet laiki mainās, un rokas vairs nav tās, kas 30 gados.

Bet te pēkšņi ir tāds paņēmiens, kas nav tikai neparasts, bet ārkārtīgi ērts. Tajā nav zemes, nav rakšanas, minimāli netīrumi un maksimāls rezultāts.

Metodi noskatījos no ārzemju dārznieka, kurš, šķiet, jau sen nolēmis netērēt spēku tur, kur var izmantot prātu. Un ziniet ko? Viņam bija taisnība. Maisiņu metode darbojas kā pulkstenis un ir īpaši piemērota tiem, kam vietas ir maz, bet zaļumus gribas audzēt daudz.

Lūk, nepieciešamais saraksts, ko esmu personīgi pārbaudījusi, atkārtoti un ar dažādām sīpolu šķirnēm:

Parasts polietilēna maisiņš, vēlams biezs, lai noturētu formu;

Dažas sīpolu galviņas (jebkura šķirne);

Pildījums: zāģu skaidas, papīrs vai hidrogēls;

Ūdens;

Ne steiga, bet arī ne slinkums.

Šī metode ir vienkārša kā vārīti kartupeļi, bet darbojas lieliski.

1. Posms: Sīpolu sagatavošana

Šeit viss ir vienkārši. Ņemam parastu pārtikas sīpolu. Ja tam jau ir redzams “deguntiņš” (asns), tas ir lieliski. Varat uzmanīgi apgriezt astītes, bet es neievēroju lielu atšķirību.

Galvenais, lai sīpols būtu blīvs un veselīgs. Pārējo tas izdarīs pats.

 2. Posms: Pildījuma izvēle- Tieši tajā slēpjas visa maģija

Pildījums ir tas, kas notur mitrumu un dod saknēm atbalsta punktu. Man vislabāk darbojas:

Zāģu skaidas (skaidas) Vieglas, lētas, viegli pieejamas. Galvenais – tās nedaudz samitrināt.

Papīra dvieļi-  Samitrinājām – izspiedām – ielikām.

Hidrogēls Jā, tas jau ir “ārzemnieku brīnums”, bet sīpoli uz tā aug kā uz rauga. Saknes ir sajūsmā!

3. Posms: Sīpolu ievākšana maisiņā

Maisiņa apakšā ieklājam pildījumu. Apmēram 3–5 centimetru biezumā.

Nedaudz samitrinām. Papīru – līdz patīkamam mitrumam, skaidas – līdz vieglam mitrumam, hidrogēls, kā paši zināt, tas vienmēr ir mitrs.

VIDEO:

Un liekam sīpolu galviņas ar saknēm uz leju, kā zaldātus. Galvenais – nenogremdēt. Maisiņam jābūt mitram, nevis slapjam.

Ja mitruma būs par daudz, sīpols sapūs. Ja par maz, dzinumi būs tievi. Nepieciešams līdzsvars, gluži kā labā virtuvē.

Lasi vēl: Neizmetiet veco maizi: vienkārša mēslojuma recepte, no kuras augi aug kā uz rauga

4. Posms: Aizveram maisiņu un viss darbojas

Maisiņu var nedaudz sasiet, bet obligāti jāatstāj neliels atvērums gaisam. Sanāk mini-siltumnīca bez liekas piepūles.

Tālāk maisiņu vienkārši noliekam gaišā vietā. Uz palodzes, bet labāk ne tiešos saules staros. Un tieši šeit sākas īstā maģija.

Maisiņā veidojas mitrs mikroklimats. Sīpols jūtas kā pirtī. Tur ir silts, mitrs un mājīgi. Tas acumirklī pamostas un izdod saknes, bet pēc tam arī spēcīgus zaļos lokus.

Pirmie loki pēc nedēļas

Godīgi sakot, es pats tam neticēju. Pēc nedēļas man bija pirmais pušķis aromātisku, svaigu un patīkamas garšas loku.

Pēc divām nedēļām maisiņš pārvērtās par mini-dobīti. Bet pēc mēneša – par “sīpolu plantāciju”. Loku kāti ir blīvi, sulīgi, ar gludām spalvām. Un galvenais – nekādas rūgtuma!

Turklāt loku dzinumi saglabājas ilgāk nekā klasiskajā audzēšanā zemē.

Solītā vienkāršā viltība

Ir viena piedeva, pēc kuras sīpoli kļūst neticami kupli. Tā ir saldināts ūdens: 1 tējkarote cukura uz glāzi ūdens. Lietot ne biežāk kā reizi 2 nedēļās. Sīpols saņem ogļhidrātus, un loki dzenas uz augšu tā, it kā tos kāds vilktu aiz diega.

Esmu eksperimentējis gan ar medu, gan glikozi. Bet parastais cukurs darbojas ne sliktāk.

 Kāpēc šī metode ir tik efektīva?

Tāpēc, ka tā apvieno trīs vissvarīgākos faktorus:

Mini-siltumnīca – siltums tiek saglabāts maisiņā.

Pietiekams mitrums – iztvaikošana ir minimāla.

Barošana caur mitrumu – sīpols barības vielas saņem nekavējoties.

Tāpēc loki aug ātri, spēcīgi un bez apstājas.

Kopš tā laika es vairs gandrīz neaudzēju zaļos sīpolus pa vecam. Kāpēc, ja ir metode, kas ietaupa laiku, neprasa zemi, ļauj audzēt visu gadu, ir piemērota pat tiem, kam nav dobes, un dod ražu kā pulkstenis.

Es tagad tā audzēju sīpolus jebkuriem svētkiem. Kaut vai Jaunajam gadam, kaut vai Lieldienām, kaut vai vienkārši tāpat, pie kartupeļiem. Pamēģiniet un paši būsiet pārsteigti, cik tas ir vienkārši un efektīvi.

Lasi vel: Tagad mans vecais putekļsūcējs velk kā jauns: izdarīju tikai vienu lietu

Lūk, kā “ārzemju” metode kļuva par labāko veidu vecam krievu dārzniekam. Un ne tikai – jebkuram, kurš novērtē ērtumu un rezultātu. Vai jūs audzējat sīpolus mājās?