Ikvienu sagaida bagātīga jāņogu raža. Es atklāju savu “noslēpumu”: kā pabarot krūmus jūnijā-jūlijā

Jūnijs ir patiesi maģisks laiks jebkuram dārzniekam. Šķiet, ka daba atdzīvojas. Dārzi beidzot ir patiesi piepildīti ar krāsām!

Bet man šis mēnesis vienmēr asociējas ar īpašu jāņogu krūmu kopšanu. Galu galā tieši tagad, kad ogas sāk pildīties, augiem ir nepieciešams maksimāls atbalsts un pareiza uztura.

Es vienmēr saku iesācējiem dārzniekiem: “Ja vēlaties iegūt dāsnu ražu, neesiet slinks, rūpējoties par saviem augiem.” Un tā tiešām ir. Daudzi dārznieki nenovērtē, cik svarīgi ir pareizi barot jāņogas jūnijā-jūlijā. Un tad viņi brīnās, kāpēc ogas ir mazas un skābas.

Labākais variants dabiskai barošanai

Manu jāņogu krūmu uztura pamats ir organiskais mēslojums. Es tos saucu par “dārza dzīvo zeltu”. Katru gadu zem krūmiem pievienoju labi sapuvušo paštaisītu kompostu.

Kopš rudens vācu nobirušās lapas, nopļautu zāli, no dārza pārpalikušos dārzeņus un pat kafijas biezumus. Šis maisījums “nogatavojas” visu ziemu īpašā kastē. Es noteikti pastāstīšu vairāk par to, kā sagatavot kompostu.

Komposts piesātina augsni ar barības vielām un uzlabo tās struktūru. Zeme kļūst brīvāka un elpojošāka. Un tas ir ārkārtīgi svarīgi jāņogu sakņu sistēmai. Organiskās vielas palīdz saglabāt mitrumu, kas ir īpaši vērtīgs karstajās jūnija dienās.

Reizēm kompostu papildinu ar nedaudz sapuvušiem kūtsmēsliem. Bet ir svarīgi nepārspīlēt! Pārmērīgs slāpekļa daudzums var izraisīt pārmērīgu lapotņu augšanu, kas kaitē ogām.

Nepieciešams arī minerālvielu uzturs

Es vēlos padalīties ar savu “paraksta” recepti barošanai. Gatavoju nātru uzlējumu. Lai to izdarītu, es piepildu lielu mucu ar svaigām nātrēm, piepildu to ar ūdeni un atstāju nedēļu rūgt.

Iegūto uzlējumu atšķaidu ar ūdeni proporcijā 1:10 un reizi 2 nedēļās aplaistaju ar to jāņogu krūmus. Šis dabiskais “kokteilis” baro augus un atbaida kaitēkļus.

Taču labai ražai ar slāpekli vien nepietiek. Fosforam un kālijam ir vienlīdz svarīga loma. Lai papildinātu šos elementus, es izmantoju pelnus no degošas malkas. Pelni ir vienkārši noderīgu vielu noliktava!

Lasi vēl: Jūnijā-jūlijā iebēršu mēslojumu laistīšanas mucā. Visi mani dārzeņi aug kā traki

Tas satur ne tikai kāliju un fosforu, bet arī veselu mikroelementu kompleksu. Es izkaisīju pelnus zem jāņogu krūmiem ar ātrumu 1 glāze uz augu. Tad es viegli irdinu augsni, lai mēslojums labāk iekļūtu saknēs.

Ja pelnu nepietiek, mēslojumu papildinu ar minerālmēsliem. Es parasti lietoju superfosfātu un kālija sulfātu. Es gatavoju ūdens šķīdumu. Es lietoju šo risinājumu zem saknes.

Jāņogas mīl mikroelementus

Atsevišķi es gribētu teikt par mikroelementiem. To loma augu dzīvē bieži tiek novērtēta par zemu, bet velti! Bora, dzelzs, mangāna vai magnija trūkums var nopietni ietekmēt kultūraugu ražu.

Lai to novērstu, es reizi mēnesī mēsloju ar lapām. Es vienkārši apsmidzinu jāņogu lapas ar speciāla kompleksā mēslojuma šķīdumu ar mikroelementiem. Es to daru vakarā vai mākoņainā laikā.

Laistīšanas un mulčēšanas noslēpumi

Bet pat labākie mēslošanas līdzekļi nebūs izdevīgi bez pienācīgas laistīšanas. Jūnijā, kad gaisa temperatūra paaugstinās un nokrišņu bieži vien pietrūkst, īpaši lielu uzmanību pievēršu augsnes mitrumam.

Es jāņogas laista dāsni, bet ne bieži. Apmēram reizi nedēļā, ja nav lietus. Tajā pašā laikā cenšos ieliet ūdeni pie saknes, izvairoties no tā nokļūšanas uz lapām. Tas palīdz novērst sēnīšu slimību attīstību.

Lai saglabātu mitrumu augsnē un uzlabotu apstākļus saknēm, es vienmēr mulčēju koka stumbra apļus. Kā mulču izmantoju nopļautu zāli, salmus vai zāģu skaidas. Mulčas slānis 5-7 biezs.

Vēl viens mans noslēpums jāņogu kopšanai jūnijā ir regulāra augsnes irdināšana. Pēc katras laistīšanas vai lietus, kad augsnes virskārta nedaudz izžūst, es to uzmanīgi irdinu 3-5 cm dziļumā.

Nekad neaizmirstiet par aizsardzību!

Ir svarīgi atcerēties, ka jūnijs ir ne tikai mēslošanas laiks, bet arī daudzu kaitēkļu aktivitātes periods. Tāpēc es regulāri apsekoju krūmus, vai nav parādījušies laputis, lapu rullīši vai jāņogu kodes.

Ja tiek atklāti kaitēkļi, nekavējoties rīkojos. Proti, augus apstrādāju ar ķiploku vai tabakas uzlējumu. Sarežģītos gadījumos es vēršos pie bioloģisko insekticīdu palīdzības.

Jūnija sākumā krūmus noteikti apstrādāju arī ar Bordo maisījumu vai citiem fungicīdiem. Tas palīdz novērst miltrasas un antracnozes attīstību.

Lasi vēl: Mana diļļu mērce vienmēr ir pirmajā vietā uz svētku galda. Tas ir tāpēc, ka tas labi sader ar jebkuru ēdienu.

Kopumā es gribu teikt, ka katrs dārzs ir unikāls. Tas, kas man darbojas labi, var prasīt pielāgot jūsu apstākļiem. Eksperimentējiet, atrodiet savu pieeju. Lai jūsu jāņogas jūs iepriecina gadu no gada!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment