Mīksts, mājīgs pīrāgs ar sulīgiem ķiršiem un bagātīgām magonēm, kas lieliski der svētku galdam.
Ir dienas, kad šķiet – saldu neko negribas. It īpaši siltākā laikā, kad prasās kas vienkāršs, mājīgs un ne pārāk smagnējs. Tieši tā radās šis pīrāgs “tortiņš” ar ķiršiem un magonēm – bez krēma, bet ar bagātīgām, daudzslāņainām pildījuma kārtām, kas lieliski sader savā starpā.
Šī recepte ir no tām, kas glabājas kladē gadiem ilgi un tiek cepta brīžos, kad gribas ko īpašu bez liekas sarežģītības. Pīrāgs sanāk mīksts, aromātisks, ar patīkamu salduma un skābenuma līdzsvaru. Glāze auksta piena vai tēja – un svētku sajūta gatava.
Precīzas sastāvdaļas atradīsiet raksta beigās!
Gatavošanas gaita soli pa solim
Mīklas pagatavošana
Vispirms sagatavo rauga mīklu. Svaigos raugu saberž ar cukuru, līdz tas pilnībā izšķīst un kļūst šķidrs. Mīkstu sviestu ieberž ar miltiem, līdz veidojas drupena masa. Pievieno skābo krējumu, olu dzeltenumus un sagatavoto rauga maisījumu.
Visu rūpīgi samīca viendabīgā, mīkstā mīklā. Bļodu pārklāj ar dvieli un liek siltā vietā uz apmēram 1 stundu, lai mīkla uzrūgst un kļūst gaisīgāka.
Pildījumu sagatavošana
Kamēr mīkla rūgst, sagatavo trīs dažādas pildījuma kārtas.
Pirmā pildījuma kārta – magoņu
Magonēm pārlej karstu ūdeni, ļauj uzbriest, pēc tam notecina un samaļ vai saberž. Pievieno rozīnes. Atsevišķi olu baltumus saputo ar cukuru stingrās putās un uzmanīgi iemaisa magoņu masā.
Otrā pildījuma kārta – riekstu
Riekstus smalki sakapā vai samaļ. Olu baltumus saputo ar cukuru līdz stingrām putām un iemaisa riekstos.
Trešā pildījuma kārta – ķiršu vai ievārījuma
Izmanto biezu ievārījumu vai ķiršus savā sulā, labi notecinātus, lai pīrāgs nepaliktu pārāk mitrs.
Pīrāga veidošana
Izmanto apaļu cepamo formu apmēram 25 cm diametrā.
Mīklu sadala 4 vienādās daļās.
Pirmo daļu izrullē, ieklāj formā un pārklāj ar magoņu pildījumu.
Otru mīklas kārtu liek virsū un pārsmērē ar ievārījumu vai klāj ķiršus.
Uz trešās mīklas kārtas vienmērīgi izklāj riekstu pildījumu.
Visu nosedz ar ceturto mīklas kārtu.
Formu pārklāj ar dvieli un atstāj siltā vietā 1–1,5 stundas, lai pīrāgs vēlreiz uzrūgst.
Cepšana
Cepeškrāsni sakarsē līdz 180 °C.
Pīrāgu cep 45–50 minūtes, līdz virspuse ir skaisti zeltaina un pīrāgs pilnībā izcepies.
Pēc cepšanas pīrāgu atdzesē formā, tikai tad izņem un sagriež.
Noderīgi padomi
Ja ķirši ir ļoti sulīgi, tos ieteicams viegli apviļāt cietē.
Magones var samalt blenderī vai gaļas mašīnā – tā garša būs maigāka.
Pīrāgs nākamajā dienā garšo vēl labāk, kad visas kārtas ir savilkušās.
Šis deserts ir lielisks arī bez jebkāda pārkaisījuma – pats par sevi ļoti bagātīgs.
Precīzas sastāvdaļas
Mīklai:
Kviešu milti – 375 g
Sviests – 175 g
Skābais krējums – 3 ēdamkarotes
Cukurs – 3 ēdamkarotes
Svaigais raugs – 25 g
Olu dzeltenumi – 4 gab.
Magoņu pildījumam:
Magones – 1 glāze
Rozīnes – 100 g
Olu baltumi – 2 gab.
Cukurs – 100 g
Riekstu pildījumam:
Rieksti – 100 g
Olu baltumi – 2 gab.
Cukurs – 100 g
Trešajai kārtai:
Biezs ievārījums vai ķirši savā sulā – pēc vajadzības
Šis pīrāgs ar ķiršiem un bagātīgām magonēm ir lieliska izvēle svētku galdam vai nesteidzīgai brīvdienai. Vienkāršs, sātīgs un patiesi mājīgs deserts, kas vienmēr iepriecina.



















