Izglītības ministrija noraida apgalvojumus, ka jauna aģentūra varētu apdraudēt latviešu valodas politikas lomu

Valsts izglītības satura un inovāciju aģentūru (VISIA) izveide, kuras sastāvā iekļausies arī Latviešu valodas aģentūra (LVA), pavērs plašāku pieeju resursiem valsts valodas politikas stiprināšanai, uzsvērts Izglītības un zinātnes ministrijas paziņojumā.

Sabiedrības pārstāvji, izglītības un kultūras darbinieki ir pauduši bažas, ka LVA reorganizācija varētu pazemināt valsts valodas politikas statusu “tikai līdz brīdim, kad skolās tiks apmācīti un mācīti imigranti”. Vismaz 100 cilvēki ir parakstījuši aicinājumu Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam iebilst pret plānotajām izmaiņām.

Izglītības un zinātnes ministrija noliedz iespēju, ka aģentūra potenciāli varētu apdraudēt valsts valodas politikas lomu.  Ņemot vērā, ka LVA sastāvā tiks iekļauta arī VISIA, īpaša uzmanība tiks pievērsta valsts valodas politikas stiprināšanai. Jaunās aģentūras mērķis būs arī stiprināt un attīstīt īstenotās izglītības politikas un valsts valodas politikas īstenošanu,  minēts paziņojumā.

 

IZM uzsver, ka VISIA tiks saglabātas visu trīs iestāžu pamatfunkcijas. Tāpat tiks ieviestas inovācijas, koncentrēti cilvēkresursi, izmantota mūsdienīga vadība, tostarp mākslīgā intelekta risinājumi.

Lai stiprinātu arī valsts valodas politikas kā atsevišķas politikas jomas nozīmi un atpazīstamību attiecībā uz valsts iekšējās saliedētības un iekšējās un ārējās drošības jautājumiem, IZM plāno stiprināt valsts sekretāra vietnieka atbildību.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment