Izskan pirmās prognozes par to, kad tad beidzot varēs sagaidīt sniegu šajā ziemas periodā

Laika apstākļi Austrumeiropā piedzīvo būtiskas izmaiņas, pārsteidzot tās iedzīvotājus ar savu neprognozējamību. Meteorologi atzīmē neparastas klimata tendences, kas tuvākajos mēnešos varētu būtiski ietekmēt iedzīvotāju ikdienu.

Septembris priecē austrumeiropiešus ar komfortablu temperatūru:

Vidējā temperatūra saglabājas +25°C. Mēneša laikā gaidāmas tikai piecas lietainas dienas.

Tomēr oktobrī situācija krasi mainīsies:

Uz ziemas riepām ieteicams pāriet mēneša sākumā. Pirmais sniegs Austrumeiropā tiek prognozēts oktobra vidū.

2024. gada novembris Austrumeiropā solās būt siltāks nekā pērn, neskatoties uz nokrišņiem sniega un lietus veidā. Kopumā rudens periodam raksturīgs augsts mitrums:

Īpaši lietains gaidāms oktobris un novembris.

Līdz rudens beigām sniega sega izplatīsies gandrīz visā teritorijā.

Sinoptiķi brīdina: neskatoties uz pašreizējo tā dēvēto Indijas vasaru, ziema var pienākt negaidīti ātri. Austrumeiropas iedzīvotājiem ieteicams būt gataviem pēkšņām laikapstākļu izmaiņām un iepriekš sagatavoties aukstajai sezonai.

Kā meteorologi var noteikt sniega atnākšanu?

Meteorologi izmanto sarežģītus algoritmus un laikapstākļu prognozēšanas modeļus, kas ņem vērā datus no meteoroloģiskām stacijām, satelītiem un citiem novērojumu posteņiem.

Šogad, pateicoties precīziem aprēķiniem, snigšanas sākumu izdevās noteikt ar neparastu precizitāti. Prognozes liecina, ka pirmās sniegpārslas zemi pārklās oktobra beigās, kas ir vairākas nedēļas agrāk nekā parasti. Tomēr vienmēr ir jāizskata varbūtības iespēja.

Kas ietekmē pirmā sniega laiku?

Snigšanas laiku ietekmē daudzi faktori, tostarp atmosfēras parādības, klimata pārmaiņas un vietējie laika apstākļi. Šogad sinoptiķi saka, ka agrs aukstums un gaisa spiediena izmaiņas veicināja agrāku ziemas sākšanos.

Lai arī man ir jau pāri 40, tikai tagad sapratu, kāda ir pareizā temperatūra veļas mazgāšanai

Kā sagatavoties pirmajam sniegam?

Tuvojoties pirmajam sniegam, ir vērts parūpēties par ziemas apģērbu un aksesuāriem. Tāpat svarīgi pievērst uzmanību auto tehniskajam stāvoklim, pārbaudīt antifrīzu un riepas. Tiem, kas strādā dārzā, tagad ir pēdējais brīdis apsegt augus un sagatavot platību ziemai.

Sinoptiķi atgādina, ka, neskatoties uz visu mūsdienu prognožu precizitāti, laikapstākļi vienmēr var sagādāt pārsteigumus, tāpēc jāseko līdzi jaunumiem un jābūt gataviem jebkurām laikapstākļu izmaiņām. Pirmais sniegs vienmēr ir maģisks, taču tā pienākšana prasa arī atbilstošu sagatavošanos.

 

Kāds būs rudens un ziema Latvijā? 

Septembris tiek prognozēts aptuveni par 3,5 grādiem siltāks nekā 1991.-2020. gada vidējais rādītājs.

Arī pagājušajā gadā rudens pirmais mēnesis bija 3,5 grādus virs normas, un ar vidējo temperatūru +15,8 grādi pagājušā gada septembris kļuva par vissiltāko meteoroloģisko novērojumu vēsturē Latvijā. Bet kā ar sniegu?

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment