Kamēr jūs gaidāt, kad kabači nogatavosies un būs pienācīgas formas, jūsu kaimiņi jau nes pilnus grozus ar kabačiem no dārza.
To noslēpums nav kādas īpašas sēklas vai siltumnīcas, bet gan parasts piens. Jā, tieši tas produkts, ko dzerat no rīta, var paātrināt kabaču nogatavošanos par 2-3 nedēļām.
Atšķaidot pienu ar ūdeni (attiecība 1:3) un apsmidzinot augus, notiek trīs svarīgi procesi. Pirmkārt, piena baktērijas uz lapām izveido plēvi, kas pasargā tās no miltrasas – galvenā kabaču ienaidnieka.
Otrkārt, laktoze kalpo par barību augsnes mikroorganismiem, kas pārvērš barības vielas augiem pieejamā formā. Treškārt, pienā esošās aminoskābes stimulē šūnu dalīšanos, tāpēc augļi aug kā raugs.
Lietošanas shēma ir vienkārša. Pirmā smidzināšana jāveic tad, kad parādās ceturtā kabaču lapa. Otrais apsmidzināšana jāveic 10 dienas pēc ziedēšanas sākuma. Visbeidzot, trešo reizi procedūra jāveic, kad kabači sasniedz plaukstas lielumu.
Taču ir kāds āķis. Pienam jābūt dabīgam, bez pasterizācijas un konservantiem. Ja tāda nav, aizstājiet to ar aptiekā nopērkamo kalcija laktātu (2 tabletes uz 10 litriem ūdens).
Un nekad neapstrādājiet augus dienas laikā – pilieni saulē pārvēršas lēcās un atstāj apdegumus. Un ko darīt ar augsni? Nedēļu pirms stādīšanas dobi aplaistiet ar piena un ūdens maisījumu (1:5). Tas dezinficēs augsni un piesaistīs sliekas.
Tāpat atcerieties dažus pamatnoteikums pie kabaču stādīšanas un audzēšanas. Piemēram, kabačiem patīk saulaina un labi drenēta vieta. Nodrošiniet pietiekamu atstatumu starp augiem, lai veicinātu gaisa cirkulāciju.
Kabačiem nepieciešams vienmērīgi mitrs substrāts, bet izvairieties no pārmērīga mitruma, kas var veicināt sakņu puvi. Uzklājiet mulču ap kabaču saknēm, lai saglabātu mitrumu un samazinātu nezāļu augšanu.
Un, kas ir ne mazāk svarīgi – kabačus ieteicams novākt, kamēr tie ir jauni un mīksti, lai veicinātu turpmāku ziedēšanu un augļu attīstību.