Ja jūsu pagalmā aug nātres, ziniet, ka jums ir ļoti paveicies. Nātre – zaļais dārza zelts

Daudzi vasaras iedzīvotāji izturas pret šo augu kā pret nezāli, bet jūs varat izmantot nātru, lai gūtu labumu sev un savam dārzam. Citi dārznieki, gluži pretēji, cenšas neizmantot rūpniecisko mēslojumu vietā un dod priekšroku tikai organiskām vielām, vienlaikus aktīvi izmantojot nātres kā piebarošanu. Un arī abas iespējas var apvienot un iegūt labus rezultātus.

Nātres ir lielisks mēslojums

Šis augs aug tikai uz barības vielām bagātas augsnes, pats uzņem ievērojamu daļu barības vielu, tāpēc tā sastāvā ir tik daudz noderīgu lietu:

Minerālvielas – kalcijs, magnijs, kālijs, kas ir tik nepieciešamas jebkuram augam aktīvai augšanai un attīstībai.
Elementi: slāpeklis un dzelzs – tie nātrēs ir pieejami pamatīgā daudzumā.
Organiskās skābes un fitoncīdi.
Dažādu grupu vitamīni.

No nātrēm gatavo uzlējumus, kas augiem ir ļoti noderīgi, jo tajos esošās labvēlīgās vielas ir tiem viegli asimilējamā veidā. Tajā pašā laikā kultivēto augu imunitāte kļūst stiprāka, ražas augšana un nogatavošanās notiek ātrāk, ziedēšana ir aktīvāka. Šis nātru uzlējums ir pieejams ikvienam, to ir viegli pagatavot, un tas dod taustāmus rezultātus. Šo mēslojumu dievina visas dārza kultūras, izņemot sīpolus un ķiplokus, kā arī pākšaugus – tiem visiem nepatīk nātru uzlējums, bet citi to labprāt lieto.

Nātru uzlējumu pagatavot ir vienkārši: paņem pusspaini nātru un pielej ūdeni, pārklāj ar vāku un atstāj saulē ievilkties vairākas dienas. Pēc tam uzlējumu atšķaida ar ūdeni apmēram attiecībā 1:10 un aplaista ar to stādījumus. Bet ir vērts atcerēties, ka šādu mēslojumu ir labi izmantot pavasarī un vasaras pirmajā pusē.

Lasi vēl: Lilijas pēc ziedēšanas – obligāti: 3 procedūras, lai nākamgad tās ziedētu vēl krāšņāk, spilgtāk un ilgāk

Augļu laikā tos nav vēlams laistīt, jo augs visu savu enerģiju tērēs veģetatīvās masas audzēšanai uz augļu rēķina.

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment