Ja negribat izmest visu ražu, nedariet tā: 6 gadījumi, kad kartupeļus nedrīkst novākt

 

Pēdējā vasaras mēnesī, neskatoties uz izplatīto viedokli, ka sezona jau ir tuvu beigām, vēl ir laiks pat stādīt dažus augus. Tomēr šoreiz parunāsim par kartupeļiem un to novākšanas apstākļiem vasaras beigās.

Ir vairāki gadījumi, kad kartupeļus nedrīkst novākt, un šie iemesli ir pietiekoši vērā ņemami. Ja negribat vairāk problēmu, nekā ieguvumu. Šo zina jebkurš pieredzējis dārznieks un agronoms, taču “iesācēji” varētu arī nezināt.

Mitra augsne pēc lietus. Lietus dēļ slapjie kartupeļi būs pilnībā aplipuši ar dubļiem un ātrāk sāks pūt uzglabāšanas laikā. Pirms kartupeļu rakšanas, labāk pagaidiet 3–5 dienas pēc pēdējā lietus.

Svelme — temperatūra virs +25 °C. Augsta temperatūra var “izgarot” no kartupeļiem dabisko mitrumu, tādējādi samazinot to uzglabāšanas laiku. Jūs vienkārši izmetīsiet ievērojamu daļu ražas, kas sapūs un sabojāsies. Optimālā temperatūra ražas novākšanai ir no +10 līdz +17 °C.

Foto – Pixabay

Spēcīga saule un ēnas trūkums. Tiešu saules staru ietekmē kartupeļi sāk zaļot, jo tajos veidojas toksiska solanīns. Rokot kartupeļus šādā laikā, iegūsiet veselu kaudzi neēdamu zaļu kartupeļu.

Lasi vēl: 7. septembrī Latvijas debesīs parādīsies Sarkanais Mēness: iespaidīgākā dabas parādība pēdējo 10 gadu laikā

Ja lapas vēl ir zaļas un sulīgas, tas liecina, ka augs aktīvi aug, bet bumbuļi vēl nav nogatavojušies. Tiem ir plāna miza, tāpēc kartupeļi slikti uzglabājas.

Ja miza pārāk viegli nolobās. Tas nozīmē, ka bumbuļi vēl nav gatavi novākšanai un ilgstošai uzglabāšanai. Nogatavojušiem kartupeļiem ir cieta miza, kuru nav viegli pārgriezt un vēl jo vairāk — nokasīt ar nagu.

Pilnmēness laikā arī kartupeļus neviens nenovāc – šī ir vispār zināma gudrība un pieredze. Tiek uzskatīts, ka šajā laikā bumbuļi var būt ūdeņaini un negaršīgi.