Ja pirms vārīšanas joprojām ievieto kartupeļus aukstā ūdenī, labāk nekad to vairāk nedari

Vienkārši iemetiet nomizotus kartupeļus ūdenī un vāriet, līdz tie kļūst mīksti — vai tas tiešām ir tik vienkārši? Izrādās, ka nē, un kļūda šajā procesā var radīt diezgan nepatīkamas sekas.

Kartupeļi Latvijā ir ļoti iecienīti. Tie ir sātīgi un bagāti ar būtiskām uzturvielām, piemēram, ogļhidrātiem, šķiedrvielām, C vitamīnu, kā arī dažu B grupas vitamīniem un minerālvielām, piemēram, kāliju.

Šo uzturvielu dēļ kartupeļi ir svarīga daļa veselīgā uzturā. Turklāt tos ir viegli audzēt, un tie labi pielāgojas dažādiem klimata apstākļiem un augsnēm. Latvijas klimats un augsne ir ļoti piemēroti kartupeļu audzēšanai, nodrošinot stabilu un kvalitatīvu ražu.

Lasi arī: Nosauktas 7 zvaigžņu zīmes, kas novembra sākumā piedzīvos gada lielāko pavērsienu

Galu galā kartupeļi ir salīdzinoši lēti audzēt un iegādāties, kas padara tos pieejamus visiem sabiedrības slāņiem. To pieejamība un zemās izmaksas ir viens no iemesliem, kāpēc kartupeļi ir tik populāri. Un tos  var pagatavoti dažādos veidos – vārīti, cepti, biezeni, kartupeļu pankūkās, sautējumos un daudzos citos ēdienos.

 Bet ne visi zina daudzus svarīgus faktorus attiecībā uz kartupeļiem, tāpēc šajā rakstā izklāstīsim visu sīkāk!

Cik ilgi vārīt kartupeļus

No kartupeļiem var pagatavot desmitiem ēdienu: vārīt, cept, gatavot pelmeņus, pankūkas un daudz ko citu garšīgu. Visbiežāk mēs dārzeņus vārām gabaliņos vai ēdam kartupeļu biezeni – tas ir vienkāršākais veids, kā tos pagatavot īsā laikā.

Teorētiski tas ir vienkārši. Praksē mēs bieži vien palaižam garām kādu svarīgu elementu – kartupeļu apstrādes temperatūru. Kādā ūdenī ir pareizi gatavot kartupeļus – aukstā vai karstā – un kāpēc tas ir tik svarīgi?

Daudzi no mums kartupeļus ielej istabas temperatūras ūdenī un vāra, līdz tie kļūst mīksti. Tas aizņem no 25 līdz 30 minūtēm atkarībā no dārzeņa šķirnes un gatavības pakāpes. Varētu šķist, ka šeit nav ko domāt. Patiesībā auksta ūdens izmantošana kartupeļu vārīšanai ir kaitīga.

Fakts ir tāds, ka līdz ūdens vārīšanās brīdim kartupeļi zaudē daudz derīgo vielu. Tās ir vērtīgas minerālvielas un vitamīni: kālijs, magnijs, fosfors, dzelzs, A, PP, B1, B5 un B6 vitamīni. Iznākumā mums paliks tikai cieti saturoša masa, kas būs sātīga, bet nesniegs labumu.

Galvenais padoms gan vēl tikai sekos – ir nosakidrots, kā vispareizāk gatavot kartupeļus!

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Leave a Comment