Ja pirms vārīšanas joprojām ievietojat kartupeļus aukstā ūdenī, labāk nekad to vairāk nedariet

Vienkārši iemetiet nomizotus kartupeļus ūdenī un vāriet, līdz tie kļūst mīksti. Vai šeit varētu būt kļūda? Izrādās, ka var, un sekas  var būt diezgan nepatīkamas.

 

Šis augs Latvijā ir ļoti populārs. Kartupeļi ir barojoši un nodrošina būtiskas uzturvielas, piemēram, ogļhidrātus, šķiedrvielas, C vitamīnu, kā arī dažus B grupas vitamīnus un minerālvielas, piemēram, kāliju. Šīs uzturvielas padara kartupeļus par svarīgu uztura sastāvdaļu. Kartupeļi ir arī viegli audzējami un pielāgojas dažādiem klimatiskajiem apstākļiem un augsnēm. Latvijas klimats un augsnes veidi ir piemēroti kartupeļu audzēšanai, kas nodrošina stabilu ražu.

Galu galā kartupeļi ir salīdzinoši lēti audzēt un iegādāties, kas padara tos pieejamus visiem sabiedrības slāņiem. To pieejamība un zemās izmaksas ir viens no iemesliem, kāpēc kartupeļi ir tik populāri. Un tos  var pagatavoti dažādos veidos – vārīti, cepti, biezeni, kartupeļu pankūkās, sautējumos un daudzos citos ēdienos. Tas nodrošina lielu ēdienu dažādību, kas var būt izveidoti no šī vienkāršā dārzeņa.

Lasi arī: Mēs esam uz visiem laikiem aizmirsuši par kaitīgajiem odiem un mušām mājā. Vienkāršs triks, kas mums palīdzēja atbrīvoties no tiem reizi par visām reizēm 

Bet ne visi zina daudzus svarīgus faktorus attiecībā uz kartupeļiem, tāpēc šajā rakstā izklāstīsim visu sīkāk!

Debešķīgi pupiņu salāti ar vistu, pagatavojami 10 minūtēs. Tik garšīgi, ka pirkstus laizīsi

Cik ilgi vārīt kartupeļus

No kartupeļiem var pagatavot desmitiem ēdienu: vārīt, cept, gatavot pelmeņus, pankūkas un daudz ko citu garšīgu. Visbiežāk mēs dārzeņus vārām gabaliņos vai ēdam kartupeļu biezeni – tas ir vienkāršākais veids, kā tos pagatavot īsā laikā.

Teorētiski tas ir vienkārši. Praksē mēs bieži vien palaižam garām kādu svarīgu elementu – kartupeļu apstrādes temperatūru. Kādā ūdenī ir pareizi gatavot kartupeļus – aukstā vai karstā – un kāpēc tas ir tik svarīgi?

Daudzi no mums kartupeļus ielej istabas temperatūras ūdenī un vāra, līdz tie kļūst mīksti. Tas aizņem no 25 līdz 30 minūtēm atkarībā no dārzeņa šķirnes un gatavības pakāpes. Varētu šķist, ka šeit nav ko domāt. Patiesībā auksta ūdens izmantošana kartupeļu vārīšanai ir kaitīga.

Fakts ir tāds, ka līdz ūdens vārīšanās brīdim kartupeļi zaudē daudz derīgo vielu. Tās ir vērtīgas minerālvielas un vitamīni: kālijs, magnijs, fosfors, dzelzs, A, PP, B1, B5 un B6 vitamīni. Iznākumā mums paliks tikai cieti saturoša masa, kas būs sātīga, bet nesniegs labumu.

Galvenie padomi gan vēl tikai sekos!

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment