Japāna ir veikusi nozīmīgu inovāciju sabiedrības veselības jomā, ieviešot jaunu izgudrojumu, kas varētu būtiski mainīt ēdiena gatavošanas paradumus pasaulē, kur sāls patēriņš kļūst arvien aktuālāka problēma
Tā ir elektriskā sāls karote – unikāla ierīce, ko izstrādājusi Kirin Holdings sadarbībā ar Meidži Universitātes profesoru Homei Miyashita. Šīs tehnoloģijas mērķis ir pastiprināt sāļās garšas uztveri, neprasot papildu sāls pievienošanu, kas varētu būt lielisks risinājums tiem, kuri vēlas samazināt nātrija daudzumu uzturā, nezaudējot ēdiena garšu.
Kā darbojas elektriskā karote
Ierīce sastāv no plastmasas un metāla, un tā darbojas, izmantojot vieglu elektrisko strāvu, kas tiek novadīta caur karotes galu. Šī strāva stimulē nātrija molekulas uz mēles, kā rezultātā ēdiena sāļuma sajūta palielinās pat par 50%. Lietotāji var regulēt efekta intensitāti, izvēloties kādu no četriem līmeņiem – jo augstāks iestatījums, jo mazāks sāls daudzums nepieciešams ēdienam, lai saglabātu ierasto garšu.
Pasaules Veselības organizācija (PVO) iesaka dienā nepārsniegt 5 gramus sāls, tomēr, piemēram, Japānā vidējais dienas patēriņš ir aptuveni 10 grami, kas ir divreiz vairāk nekā ieteicams. Pārmērīgs nātrija daudzums var veicināt veselības problēmas, tāpēc Kirin izstrādāja šo inovatīvo karoti, lai palīdzētu risināt šo veselības problēmu rašanos.
Uzņēmuma pētniece Ai Satou norādīja, ka japāņu virtuve bieži izmanto izteikti sāļas garšas, taču nātrija samazināšana ir svarīga ilgtermiņa veselībai. Tādēļ uzņēmums meklēja veidu, kā ļaut cilvēkiem baudīt maltītes bez negatīvās ietekmes uz veselību.
Kam šī karote ir īpaši piemērota
Ierīci ieteicams izmantot ēdienos, kuros nātrijs spēlē būtisku lomu, piemēram, zupās, karijā, ceptos rīsos, nūdelēs un ramenā. Karote nav paredzēta, lai pilnībā aizstātu garšvielas, bet gan lai saglabātu sāļo garšu, samazinot izmantotā sāls daudzumu. Turklāt šī karote ir ļoti praktiska – tā sver tikai 60 gramus, ir uzlādējama ar litija akumulatoru un ir viegli transportējama.
Iepriekšējie sasniegumi garšas uzlabošanas tehnoloģijās
Šī nav pirmā reize, kad Japānā tiek izmantota elektriskā tehnoloģija garšas pastiprināšanai. Profesors Homei Miyashita jau iepriekš izstrādāja elektriskās ēdamās nūjiņas ar līdzīgu darbības principu. Šis izgudrojums tika pat apbalvots ar Ig Nobela prēmiju uztura jomā – balvu, kas tiek piešķirta inovatīviem un netradicionāliem zinātniskiem risinājumiem, kas var ietekmēt ikdienas dzīvi.
Ierobežojumi un pieejamība. Lai gan elektriskajai sāls karotei ir daudz priekšrocību, tā nav piemērota visiem. To nevajadzētu lietot cilvēkiem ar elektrokardiostimulatoriem, sejas nervu traucējumiem, alerģiju pret metāliem, kā arī grūtniecēm.
Lasi vēl: Bijusī prezidente Vaira Vīķe-Freiberga baidās sniegt sliktas prognozes par gaidāmajiem notikumiem
Sākotnēji ierīce tika izlaista ierobežotā daudzumā – 200 eksemplāri Japānā, kur tos varēja iegādāties Kirin tiešsaistes veikalā par 19 800 jenām (aptuveni 140 USD). Tiek plānots, ka drīzumā tā kļūs pieejama plašākam pircēju lokam un sāks izplatīties arī citos pasaules tirgos.
Uzņēmums ir optimistiski noskaņots un cer, ka tuvāko piecu gadu laikā šo ierīci izmantos vismaz miljons cilvēku. “Mēs vēlamies radīt sabiedrību, kurā cilvēki var uzlabot savu uzturu, nezaudējot garšas kvalitāti,” secināja Kirin pārstāvji.