Jau 4 gadus izmantoju Nīderlandes lauksaimnieku metodi – vasaras sēja bez siltumnīcām un mēslojuma

Zaļumi viļņojas, gurķi briest, burkāni laužas laukā rindās. Kaut agrāk būtu zinājis šo metodi

Agrāk mocījos ar vasaras stādījumiem tāpat kā visi – pirku dārgus minerālmēslus, laistīju cik tik vien varēju, bet rezultāts bija vājš. Tagad sēju dobes jūnijā–jūlijā un iegūstu ražu līdz pat salnām bez nevienas ķīmiskās mēslošanas reizes.

Ar holandiešu zemnieku organisko metodi iepazinos nejauši – pirms četriem gadiem kādā dārzkopju forumā. Kāds dalībnieks no Nīderlandes dalījās pieredzē par vasaras sējumiem bez minerālmēsliem. Godīgi sakot, sākumā neticēju. Kā var iegūt pieklājīgu ražu, nebarojot augus ar veikalā pirktu ķīmiju? Pie mums taču ierasts liet zemē visu pēc kārtas – kūtsmēslus, minerālmēslus, stimulatorus. Bet šeit piedāvā vienkārši pareizi sagatavot augsni un izvēlēties piemērotas kultūras.

2021.gadā nolēmu pamēģināt nelielā platībā. 15. jūnijā iesēju redīsus, dilles un salātus pēc aprakstītās shēmas. Pēc mēneša savācu 5–6 kilogramus sulīgu zaļumu no trim kvadrātmetriem. Kaimiņi bija pārsteigti par rezultātu.

Tajā pašā sezonā, izmantojot tradicionālo metodi ar minerālmēsliem, no līdzīgas platības ieguvu vien 3–4 kilogramus zaļumu. Turklāt par mēslojumu iztērēju daudz līdzekļu, tā ka pat audzēt neatmaksājās. Sapratu – jāpieiet nopietni organiskajai tehnoloģijai.

Nākamos trīs gadus eksperimentēju un noslīpēju katru metodes detaļu. Tagad mani vasaras sējumi dod stabili labu ražu bez liekas tērēšanas ķīmiskajiem preparātiem. Pagājušajā sezonā no 600 kvadrātmetriem savācu 28–30 kilogramus dārzeņu un zaļumu.

Četri gadu pieredze parādīja – organiskā pieeja ir uzticamāka par ķīmisko. Augi ir stiprāki, garša izteiktāka, glabājas ilgāk. Tagad, kad metodes priekšrocības ir skaidras, pastāstīšu par galvenajām kļūdām, kas sabojā vasaras sējumus lielākajai daļai dārzkopju.

Foto – ekrānuzņēmums

Kāpēc parastie vasaras sējumi izgāžas

Lielākā daļa dārzkopju pieļauj vienas un tās pašas kļūdas vasaras stādījumos. Pirmā – pārlieku laistīšana, domājot, ka karstumā vajag vairāk mitruma. Otrā – cenšanās kompensēt augu stresu ar spēcīgām minerālmēslojuma devām. Mans 2020. gada fiasko bija laba mācība. Iztērēju tiešām daudz par kompleksajiem mēslojumiem vasaras sējumiem. Baroju ik pēc divām nedēļām stingri pēc instrukcijas. Rezultāts? Puse sēklu neuzdīga, pārējās sadega no pārmērīga slāpekļa.

No novērojumiem un sarunām ar kaimiņiem – vairums dārzkopju iegūst vājas ražas no vasaras sējumiem tieši pārmērīgas ķīmijas dēļ. Augi karstumā ir īpaši jutīgi pret minerālmēsliem. Tas, kas palīdz pavasarī, vasarā var nogalināt stādījumus. Mana kaimiņiene katru gadu atkārto tās pašas kļūdas – pērk dārgus augšanas stimulatorus, laista trīs reizes dienā, bet burkāni izaug šķībi un rūgti.

Klasiska kļūda – mēģinājums vasarā audzēt tos pašus šķirņu augus, ko sēj pavasarī. Ne visas kultūras iztur jūlija karstumu un garo dienas gaismu. Nepieciešamas īpaši piemērotas šķirnes, kas iztur augstu temperatūru.


Ražas kvalitātes atšķirības: ķīmija vs. organikais mēslojums

Izpētot visas kļūdas, sapratu galveno – vasaras sējumiem nepieciešama pilnīgi cita pieeja, kādu veiksmīgi izmanto holandiešu organiskajā lauksaimniecībā.

Holandiešu sistēma: 3 principi bez ķīmijas

Holandiešu zemnieki strādā pēc trim pamatprincipiem, kas būtiski atšķiras no mūsu metodēm. Pareiza kultūru izvēle katram vasaras mēnesim. Jūnijā sēju ātraudzīgus redīsus, salātus un dilles. Jūlijs – burkāni, bietes, Pekinas kāposti. Augusts – ziemas sīpoli un pētersīļi. Man izdodas izaudzēt 8–10 pārbaudītas dārzeņu sugas, kas dod labu rezultātu mūsu apstākļos.

Dabīga augsnes uzlabošana ar organiskiem elementiem. Mēnesi pirms sējas ielieku dobēs sasmalcinātu zāli, dārzeņu mizas un koksnes pelnus. Sajaucu ar zemi un laistu ar parastu ūdeni. Mikroorganismi augsnē pārstrādā organiku augiem pieejamās vielās. Process ir lēns, bet pārspēj daudzu minerālmēslojumu efektu. Četru gadu laikā zeme kļuvusi irdena un auglīga.

Interesantākās detaļas gan ir par dabīgo augšanas stimulatoru izmantošanu! Par to vairāk raksta turpinājumā!

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk