Jau bērnībā vecmāmiņa mācīja par īpašām vietām mājā, ar kurām jārīkojas pareizi, lai būtu labklājība. Es jums pastāstīšu par vienkāršiem noteikumiem

Starp citu, arī šis apzīmējums ir nonācis līdz mums, tikai nedaudz pārveidotā formā. Tagad tiek uzskatīts, ka uz galda nedrīkst likt tukšas pudeles. Mans vīrs, kurš ir uzaudzis laukos, vienmēr mani norāj, ja dzīvoklī uz galda ir tukša pudele.

Trauki

Pievērsīsimies zīmēm, kas saistītas ar traukiem. Viens no slavenākajiem noteikumiem, ko daudzi ievēro arī mūsdienās, ir tāds, ka nedrīkst mājās turēt saplaisājušus vai saplīsušus traukus.

Tāpat bija aizliegts atdot tukšus traukus.

Piemēram, ja kāds no kaimiņiem atnesa ēdienu savā šķīvī, nebija pieņemts to saimniekam atdot tukšu. Mana vecmāmiņa atnestā trauka apakšā vienmēr ielika nelielu konfekti, kādu ogu vai ko citu. Kādreiz tika uzskatīts, ka, jo vairāk dod, jo vairāk saņem atpakaļ.

Tāpat bija aizliegts mazgāt traukus viesu klātbūtnē, vai arī nevarēja ļaut visiem mazgāt traukus. Tikai tuvākie radinieki drīkstēja mazgāt traukus svešā mājā.

Kādam jābūt slieksnim

Šī vieta mājā tika uzskatīta par svētu, tāpēc ar to bija saistīta daudz pareģojumu. Svarīgākie no tiem ir saglabājušies līdz mūsdienām – caur slieksni nedrīkst pārnest lietas un īpaši naudu. Tika uzskatīts, ka šādā veidā var nodot citiem savu bagātību.

Tāpat bija aizliegts ilgstoši stāvēt pie atvērtām durvīm, jo no mājas varēja aizbēgt veiksme un laime. Turklāt pie durvju sliekšņa bija aizliegts atstāt tukšus spaiņus, jo tas nozīmēja zaudējumus.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment