Jau vairāk nekā gadu sasaldēju svaigas olas un tas ir atvieglojis manu dzīvi

Vistu olas ir universāls produkts, ko ir vērts iekļaut ikviena uzturā. Tās ir bagātas ar olbaltumvielām, vitamīniem un minerālvielām, un to kulinārais pielietojums ir patiesi bezgalīgs!

Tomēr olu derīguma termiņš ir īss, tāpēc ir svarīgi zināt, kā pagarināt to svaigumu un pareizi sasaldēt. Dalīsimies ar pieredzējušu saimnieču trikiem un knifiņiem, kas atvieglos jūsu kulinārijas ikdienu.

Kā pareizi sasaldēt jēlas olas

Saldēt olas veselas ar čaumalu ir slikta ideja. Zemā temperatūrā olas baltums un dzeltenums izplešas, izraisot čaumalas plaisāšanu. Jāsecina, ka ola saplīst un kļūst neizmantojama.

Taču ir vienkārša metode, kas palīdz saglabāt svaigas olas saldētavā: Olas iesitiet bļodā, viegli saputojiet, līdz tās kļūst gludas (bet ne putojošas). Ielejiet maisījumu glazūras veidnēs, kēksu formās vai silikona traukos. Ja vēlaties, pievienojiet šķipsniņu sāls vai cukura atkarībā no tā, kādiem ēdieniem olas izmantosiet.

No 1.aprīļa Latvijā stājas spēkā jauns likums, kurš attiecas uz veikaliem – ar ko mums jārēķinās

Saldētas olas saglabājas svaigas līdz pat 12 mēnešiem un joprojām ir derīgas cepšanai, omletēm un citiem ēdieniem. Nepieciešamības gadījumā varat arī sasaldēt atsevišķi olu baltumus un dzeltenumus. Lai to izdarītu, vienkārši atdaliet dzeltenumus no baltumiem, ievietojiet tos dažādos traukos un sasaldējiet.

Atklāju pārbaudītu veidu, kā pagatavot sulīgu un pikantu šašliku cepeškrāsnī

Arī vārītas olas var sasaldēt, taču ar dažiem iebildumiem. Vislabāk ir sasaldēt tikai dzeltenumus, jo baltumi pēc atkausēšanas zaudē tekstūru un kļūst gumijoti.

Kā to izdarīt

Uzvāriet cieti vārītas olas un ļaujiet tām pilnībā atdzist. Atdaliet dzeltenumus no baltumiem. Ievietojiet dzeltenumus hermētiskā traukā, piepildot to ar ūdeni, lai izvairītos no izžūšanas. Ievietojiet trauku saldētavā. Šādā veidā dzeltenumus var uzglabāt līdz 6 mēnešiem.

Lasi vēl: Iespējams, jau tuvākajā laikā daudziem Latvijas autovadītājiem nāksies šķirties no summas, kas var sasniegt pat 2000 eiro

Kā pareizi atkausēt olas

Lai saglabātu olu garšu un konsistenci, ir svarīgi tās pareizi atkausēt: Jēlām olām. Uz nakti pārvietojiet no saldētavas uz ledusskapi. Šis lēnās atkausēšanas process saglabās tekstūru. Vārītas olas. Dzeltenumus var atkausēt mikroviļņu krāsnī ar minimālu jaudu vai atstāt istabas temperatūrā.

Olu baltums. Ja baltumi ir sasaldēti atsevišķi, tos var atstāt uz pusstundas uz galda.