Jūlija karstums: kā atvēsināt māju un sevi bez gaisa kondicioniera

Ja nav dzesēšanas iekārtas – paslēpties no karstuma nav iespējams pat mājoklī. Taču ir veidi, kā palīdzēt atvēsināt telpu un labāk panest augsto gaisa temperatūru.

Pastāstīsim par to, kā atvēsināt telpu un sevi bez gaisa kondicioniera.

Aizklājiet logus

Kad ārā plosās karstums, saules stari, kas izgaismo telpu, rada ievērojamu siltuma daudzumu. Tāpēc ieteicams žalūzijas un aizkarus turēt aizvērtus. Šīs aizsargbarjeras ir energoefektīvas un bloķē sauli, pirms gaisma un karstums iekļūst telpā.

Uzlieciet logu plēvi

Ja nevēlaties aizsegt skatu ar žalūzijām vai aizkariem, telpu var aptumšot ar logu plēvi, kas arī bloķē saules starus. Samazinot caur logiem ieplūstošā siltuma daudzumu, plēve palīdz uzlabot energoefektivitāti – un telpa uzkarst nedaudz mazāk.

Atveriet logus no rīta vai vakarā

Dienas laikā, kad gaiss ir vissiltākais, logus ieteicams turēt aizvērtus – īpaši, ja logi ir vērsti tikai uz vienu mājas pusi. Taču, kad ārā temperatūra ir zemāka nekā iekštelpās, varat atvērt logus un radīt vēsu vēju telpās.

Tajā pašā laikā, atverot logus pretējās mājas pusēs, var rasties sānvējš – caurvējš, kas arī var palīdzēt ātrāk atvēsināt māju.

Valkājiet apģērbu no lina vai kokvilnas

Apģērbi, kas izgatavoti no noteiktiem audumiem, piemēram, kokvilnas vai lina, mazāk uzkarst un veicina labāku gaisa cirkulāciju. Tādējādi šīs drēbes samazina karstuma dūriena risku un uzlabo komfortu.

Izvietojiet mitrus dvieļus

Viegls vējiņš un kaut kas vēss var palīdzēt atvēsināt telpu. Varat izmēģināt vairākas stratēģijas: pie ventilatora pakarināt aukstu, mitru dvieli; ierīces priekšā novietot lielu bļodu ar ūdeni vai spaini ar ledus gabaliņiem; vai arī izkārt istabā mitrus dvieļus.

Karstumā nelietojiet cepeškrāsni vai plīti

Dažādojiet ēdiena gatavošanas režīmu, ļaujot cepeškrāsnij un plītīm atpūsties. Tā vietā mēģiniet grilēt ārā vai izvēlieties ēdienus, kurus nav nepieciešams atkārtoti uzsildīt.

Auksti salāti, dārzeņi un augļu salāti ir labas izvēles iespējas karstumā. Ieteicams arī izvairīties no citu karstumu radošu ierīču, piemēram, tosteru vai žāvētāju, ilgstošas lietošanas dienas karstākajā laikā.

Lasi vēl: Apģērbs būs nevainojami tīrs: 3 veidi, kā likvidēt zaļos zāles traipus

Lietojiet vēsu dušu vai vannu

Vēsa duša vai vanna var palīdzēt atvēsināties, pazeminot ķermeņa temperatūru, un vienkārši nomazgāt karstumā radušos sviedrus. Tomēr nevajadzētu izmantot ledus ūdeni – pēkšņā temperatūras maiņa tikai radīs stresu organismam.

Papildu vēsumam izmēģiniet piparmētru ziepes. Piparmētras sastāvā esošais mentols aktivizē smadzeņu receptorus, kas paziņo organismam, kad jūs ēdat vai jūtaties auksti.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 68%

0%

Uzstādiet energoefektīvas spuldzes

Kvēlspuldzes rada augstāku temperatūru nekā LED spuldzes. Iesākumā varat iegādāties dažas un pēc tam pakāpeniski nomainīt spuldzes savā mājoklī.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment