Kā atjaunot plastmasas sākotnējo izskatu, reizi par visām reizēm atbrīvojoties no dzelteniem traipiem

Plastmasa ir universāls un diezgan izturīgs materiāls, kuru ir viegli kopt. Taču pēc pāris vai trim gadiem tas sāk zaudēt savu pievilcību, daļēji pārklājas ar dzelteniem traipiem.

Tas izskatās, maigi izsakoties, nebūt ne estētiski. Bet nesteidzieties izsaukt meistaru, lai nomainītu palodzes. Ir risinājums.

Parasti plastmasa kļūst dzeltena vairāku iemeslu dēļ. Piemēram, to var izraisīt novecošanās, oksidēšanās, ultravioleto staru iedarbība vai ķīmiskās reakcijas, kas notiek ar noteiktiem materiāliem. Plastmasas dzeltēšanu bieži izraisa process, ko sauc par oksidēšanos, kas notiek, kad plastmasas polimēru materiāls, pakļaujot to skābekļa iedarbībai gaisā, sadalās. Plastmasas sastāvā var būt arī piedevas, kas laika gaitā maina krāsu.

Daži plastmasas materiāli, piemēram, polipropilēns, saskarē ar taukiem un eļļām var kļūt dzelteni. Tas ir tāpēc, ka tauki un eļļas noārda plastmasas polimēru molekulas, izraisot plastmasas krāsas maiņu. Tas bieži notiek laika gaitā, ja plastmasa ir pakļauta pārtikas vai citu eļļainu vielu iedarbībai. Turklāt dzeltēšanas procesu var paātrināt arī pārkaršana.

Arī tabakas dūmi var izraisīt dažu veidu plastmasas dzeltēšanu, jo tie satur vairākas kaitīgas ķīmiskās vielas un daļiņas, piemēram, nikotīnu un citas. Tās visas var reaģēt ar plastmasas sastāvu, izraisot virsmas dzeltēšanu vai krāsas maiņu. Šo procesu sauc par fotoķīmisko oksidāciju, un tas var notikt, ja plastmasa ir pakļauta gan tabakas dūmu, gan saules gaismas iedarbībai.

Lasi vēl: Vienkārši pagatavojams biešu kaviārs ziemai: lielisks gardums, ko būs grūti noturēt līdz Ziemassvētkiem

Kā un ar ko balināt plastmasu mājās

Pirms sākat dzelteno traipu likvidēšanu, noteikti ievērojiet svarīgus noteikumus un atcerieties, ka plastmasu ir viegli saskrāpēt. Tāpēc neberzējiet to pārmērīgi stipri, pretējā gadījumā ir visas iespējas iegūt gan mazus, gan lielus dziļus skrāpējumus. Tāpat neaizmirstiet, ka traipi jātīra pakāpeniski un vienmērīgi pa visu virsmu, nevis tikai vienā vietā, kur tie izveidojušies. Šādā veidā jūs saglabāsiet vienmērīgu virsmas krāsu, nevis pievienosiet tai baltus plankumus.

Balinātāji uz skābekļa bāzes

Skābekļa balinātāji ir efektīvs līdzeklis dzeltenu traipu noņemšanai no plastmasas, jo, likvidējot piesārņojumu, tie neietekmē materiāla krāsu. Ja nepieciešams balināt plastmasas virsmu (darba virsmu, palodzi, nogāzes u. c.), vislabāk ir pagatavot biezu putru no balinātāja un trauku mazgāšanas līdzekļa, abus sajaucot vienādās proporcijās.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

Vai vari pateikt no kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 57%

0%

Iegūto maisījumu vislabāk uzklāt ar sūkli stingri uz dzeltenās vietas, pārsniedzot tās malu par vienu vai diviem centimetriem. Līdzeklis jāatstāj uz divdesmit minūtēm. Pēc tam noskalojiet ar siltu ūdeni un noslaukiet ar drānu.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment