Kā atšķirt ēdamas sēnes no neēdamām. Eksperts atklāja labāko metodi, lai tavā groziņā nenonāktu indīgas meža veltes

Šovasar Latvijā ir ideāli laika apstākļi sēņošanai. Dienas laikā spoža saule mijas ar stiprām lietusgāzēm, savukārt diennakts tumšajā laikā valda vēsums, kas ir svarīgs sēņu augšanai.

Lūk, no kādas ārzemju intervijas daļa:

– Mihail, tu esi paudis, ka sēņu intensīvai augšanai ir nepieciešamas ne tikai spēcīgas lietusgāzes, bet arī vēss laiks, kas micēlijam rada šoka stāvokli, un sēnes sāk aktīvi vairoties. Šķiet, ka daba jūs sadzirdēja, ņēma vērā jūsu ieteikumus un aktīvi tos izmanto. Kā jūs vērtējat 2024. gada sēņu sezonu?

– Ja vērtējam pēc piecu ballu skalas, es to novērtētu ar stingru četrinieku. Un tā kā šobrīd esam aptuveni šā viļņa vidū un līdz augusta beigām sēnes vēl augs diezgan aktīvi, iespējams tiks sasniegts piecinieks ar mīnusu, to es neizslēdzu!

– Pastāstiet, lūdzu, par šīm pāris nedēļām, kas mums vēl ir atlikušas augustā. Uz kādu mežu iet, kādas sēnes vākt, kādas pašlaik aug, vai ir daudz tārpaiņu sēņu, daudz mušmiru un citu indīgu eksemplāru?

– Pašlaik ir lielisks laiks mežā doties pat sēņotājiem iesācējiem, jo ​​sēņu raža ir lieliska. Neatkarīgi no tā, uz kādu mežu jūs dodaties – bērzu, ​​priežu, egļu, jaukto – sēnes tagad ir visur. Un īpaši patīkami ir tas, ka tieši tagad ir sēnes, kuras sēņotāji labi pazīst.

Daudz baraviku, apšu beku, gaileņu, sviesta beku, bērzlapju. Tagad ir gluži kā Klondaikā, dodieties medīt sēnes, kur vien vēlaties. Nav kā vasaras sākumā, kad bija skaidri jāsaprot, uz kuru mežu iet, cik tas ir izgaismots, cik mitrināts.

– Izklausās lieliski! Bet kā ar mušmirēm, laikam arī to ir daudz?

– Jums ir pilnīga taisnība, taču nav jābaidās. Ir ēdamās sēnes, kuras nav iespējams sajaukt ar indīgām. Par laimi, pašlaik labo sēņu ir daudz: vāciet baltās baravikas, baravikas, apšu bekas, gailenes – mežā šīs augstvērtīgās sēnes noteikti atradīsiet lielā daudzumā.

Lasi vēl: Ko dārzeņu dārzā sēt pēc kartupeļiem: nav nepieciešami kūtsmēsli un nezāles

– Vai pastāv atšķirības atkarībā no sēņu vākšanas metodes? Vai tas ietekmē sēņu turpmāko uzglabāšanu, proti, ja sēnes izraujam vai nogriežam, kuras no tām var uzglabāt ilgāk?

4 zvaigžņu zīmes, kurām septembris un oktobris būs grūts un problemātisks periods

Ja nogriežam sēni, tad zeme un kātiņa apakšējā daļa paliek mežā, un mājās atnesam sēni bez augsnes. Ja sēni izraujam, uz kātiņa paliek zeme. Bet augsnē uz sēņu kātiem atrodas baktērijas, kas satur botulīna toksīnu.

Ja šī augsne caur nepareizu tehnoloģisko ķēdi nonāk sēnēs pirms apliešanas ar karsto vai auksto marinādi, tas ir tiešs ceļš uz botulismu, un botulisms (Slimība, ko izraisa saindēšanās ar pārtikas produktiem, kuri satur attiecīgu mikroorganismu toksīnus), ir ļoti nepatīkama lieta. Tāpēc no drošības viedokļa labāk sēni nogriezt, lai viss, kas saistīts ar zemi, paliek mežā.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment