Kā atšķirt ēdamas sēnes no neēdamām. Eksperts atklāja labāko metodi, lai tavā groziņā nenonāktu indīgas meža veltes

– Bet kāda ir vislabākā metode, lai atšķirtu, piemēram, ēdamās bekas no neēdamajām?

– Vislabākais paņēmiens ir šāds: no katras sēnes, kas acīmredzami neizskatās īpaši indīga, var nokost mazu gabaliņu. Tas nekādā veidā nekaitēs jūsu veselībai, pat ja tā ir neēdama sēne. Tāpēc, ja jums šķiet, ka beka ir aizdomīga, nokodiet zirņa lieluma gabaliņu un kārtīgi sakošļājiet to. Ja garša būs rūgta, neliekiet to groziņā.

Lasi vēl: Vienā reizē pērku uzreiz 10 pakas lētos vates aplīšu; Ja zināsi, kur izmantoju, arī skriesi pirkt

Bet pat tad, ja šādu beku aiznesīsiet mājās, novārīsiet un apēdīsiet, tā nebūs “īpaša vaina”. Tik vien kā nepatīkama laika pavadīšana divas vai trīs dienas dzīvokļa sanitārajā telpā. Bet nekas sliktāks par šo ar tevi nenotiks.


– Kad ir labākais laiks doties sēņot? Kurā nedēļas dienā un diennakts laikā?

– Sēnes vislabāk var pamanīt agri no rīta, kad saule tikko pakāpusies virs apvāršņa un nedaudz izgaismo sēnes no sāniem un no apakšas. Bet kad saule jau ir augstu, virs galvas, tā maskē sēnes.

To cepurīšu krāsas, dzeltenas, brūnas, sarkanas, saplūst ar zemsedzi un lapotnēm. Tāpēc, jo agrāk no rīta dosieties sēņot, jo labāk. Ja mežs ir vairāk vai mazāk apmeklēts un atrodas tuvāk pilsētai, sēņu medībās jādodas agri no rīta, vēlams trešdienā vai ceturtdienā, jo iepriekšējā nedēļas nogalē citi sēņotāji būs jau visu nolasījuši un būs vajadzīgas vairākas dienas, lai izaugtu jaunas sēnes.

– Iedomāsimies cilvēku, kurš savācis pilnu grozu ar sēnēm. Cik ilgi tās var uzglabāt bez termiskas apstrādes? Vai sēnes jāaplej ar ūdeni, jāveic ar tām vēl kādas darbības, lai tās ilgāk saglabātu, neliekot burkās?

– No pazīstamākajām sēnēm visilgāk var glabāt gailenes. Ja tās ir pietiekami sausas un tīras, glabāšanas ilgums ir līdz divām nedēļām, nedēļu pilnīgi droši. Visas pārējās sēnes pavisam noteikti nav vēlams uzglabāt ilgāk par dienu.

Un, piemēram, ja bijāt aizbraucis sēnēs uz tālu vietu, atgriezāties mājās tikai vakarā un vairs nebija spēka sēnes notīrīt, tad labāk, lai tās iet zudumā, nekā gaida līdz rītam. Un paturiet prātā – ja sēņojat lietainā laikā, sēnes piesūksies ar mitrumu, tāpēc šajā gadījumā labāk neatlikt tīrīšanu vispār, pat uz dažām stundām.

– Bet kā ar septembri? Vai tiešām varam gaidīt bagātīgu sēņu ražu?

– Ir sens sakāmvārds: “Pēc vasaras sēņot neiet.” Šī ir visbriesmīgākā dezinformācija. Jo patiesībā, zinot un saprotot lietas būtību, sēnes var vākt visu gadu, arī ziemā, pat zem sniega.

Lasi vēl: Jauna salātu recepte un šie produkti vienmēr atrodas ledusskapī: garšīgi, sātīgi un ātri

Attiecīgi septembris un oktobris kopumā ir lielisks sēņu vākšanas laiks, kad parādās rudens ēdamās sēnes, tostarp rudmieses, cūcenes, sānauši, austeru sānauši, ziemas celmenes jeb samtainās ziemenes.

Joprojām brangi aug apšubekas un bērzu bekas. Zināma “sēņu krīze” sākas oktobra beigās-novembra sākumā. Bet gailenes un baltās baravikas joprojām turpina augt. Man ir fotogrāfijas, kurās baltā baravikas redzamas pat novembrī, kad uzkritis pirmais sniegs.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment