Kā cīnīties ar nezālēm dārzā: astoņas pārbaudītas metodes

Nezāles piemājas dārzā un mazdārziņā aug ļoti ātri un dažu dienu laikā var nomākt citus augus. Kā cīnīties ar nezālēm, ir vairāki pārbaudīti veidi.

Kā cīnīties ar jau izaugušām nezālēm

Lai nepieļautu nezāļu skaita pieaugšanu neprātīgā tempā, labāk cīnīties ar augiem pirms ziedēšanas perioda. Šādā gadījumā tos var izraut ar saknēm, pēc tam uzrakt augsni un atlasīt sakņu sistēmas atliekas. Rakšanai labāk izmantot dakšas, nevis lāpstu. Pretējā gadījumā pastāv liela iespēja sabojāt saknes un atstāt to daļas zemē.

Saldēšana kā līdzeklis nezāļu apkarošanai

Diezgan efektīvs veids, kā atbrīvoties no nezālēm zemes gabalā. Tas jādara no rudens. Augsne tiek atkārtoti sablīvēta un atstāta uz ziemu nesakopta. Pavasarī tiek veikta atkārtota uzrakšana. Izmantojot šo metodi, iespējams iznīcināt daudzgadīgās nezāles, kam raksturīga īpaši spēcīga sakņu sistēma. Tomēr pat sasaldēšana nepalīdz atbrīvoties no visām nezālēm vienas sezonas laikā. Lai pilnībā atbrīvotu zemes gabalu no nezālēm, būs vajadzīgi 2-3 gadi.

Ar plastmasas plēves palīdzību

Uz dobēm, kas sagatavotas dārzeņu vai puķu stādīšanai, nezāles parādās ļoti ātri. Lai novērstu augsnes aizaugšanu ar nezālēm, pēc uzrakšanas augsne jāpārklāj ar necaurspīdīgu plastmasas plēvi. Tā palīdzēs ne tikai pasargāt no nezālēm, bet arī uzturēt nepieciešamo mitruma līmeni, kas piemērots kultivējamiem augiem. Plēves vietā var izmantot citus priekšmetus (jumta seguma materiālus, melnus neaustus tekstilmateriālus, kartonu, saplāksni). Galvenais, lai nezālēm nebūtu pieejama saules gaisma.

Mulčēšana

Tiklīdz kultūraugu stādīšana ir pabeigta, augsni nepieciešams mulčēt ar kūdru, zāģu skaidām, saulespuķu sēklu apvalkiem, nopļautu zāli vai sasmalcinātu koku mizu. Mulčas veids jāizvēlas atkarībā no augu veida.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 67%

0%

Piemēram, uz dārzeņu dobēm nedrīkst izmantot mizu, kas satur tanīnus. Siens ir kontrindicēts tomātiem, bet tas ir piemērots kartupeļiem. Universāls risinājums ir speciāla agrošķiedra. Augsne jāaizber pilnībā, un augu laistīšanai jāizmanto mazi caurumiņi pie katra krūma. Mulču klāj biezā slānī (5-7 cm), lai caur to nevarētu dīgt nezāles.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment