Kā cīnīties ar putekļiem, lai tos uz visiem laikiem izdzītu no mājokļa

Putekļi ir nepatīkama problēma, kuru var sastapt jebkurā mājoklī. Lai pārvarētu šo problēmu, ir jāzina, no kurienes mājoklī rodas visvairāk putekļu un kā to novērst.

Putekļi ir īsts noslēpums. Tikko esat iztīrījuši grīdu, noslaucījuši visus plauktus un palodzes, putekļi atkal parādās, it kā to nekad nebūtu bijis. Tie pārklāj grāmatu plauktus, lēnām nokļūst uz mēbelēm, uzkrājas stūros, sabojājot garastāvokli un radot nekārtības sajūtu.

Tātad, ko darīt? Patiesībā ir daži noderīgi padomi, kas palīdzēs ilgāk saglabāt mājokli vēsāku.

Materiāli, kas veicina putekļu uzkrāšanos

Daudzi no mums interjeram izvēlas dabīgus audumus: dīvānus ar mīkstu polsterējumu, pūkainus paklājus, lina aizkarus un vilnas pledus. Tomēr šādi materiāli “putekļo” daudz vairāk nekā sintētiskie.

Savukārt sintētika aktīvāk piesaista ādas daļiņas, matus, apģērba šķiedras un istabas augu putekšņus. Tāpēc ir svarīgi atrast līdzsvaru – dabīgie materiāli var veicināt putekļu veidošanos, savukārt sintētika tos piesaista.

Ventilācija: kad tā ir lietderīga

Mums jau kopš bērnības ir stāstīts, ka telpas vēdināšana ir labas veselības atslēga. Un tā tas patiešām ir, ja dzīvojat laukos vai ekoloģiski tīros rajonos. Tomēr lielajās pilsētās situācija ir citāda.

Ar gaisu mājoklī var nonākt kaitīgas vielas, jo īpaši, ja dzīvojat ceļu, rūpniecības objektu vai būvlaukumu tuvumā. Šādos gadījumos uz logiem jāuzliek īpaši filtri vai jāiegādājas gaisa attīrītāji, lai saglabātu jūsu veselību.

Dekori un tekstilizstrādājumi ir putekļu lamatas

Kas vēl piesaista putekļus mājoklī? Protams, tās ir visdažādākās vāzes, statuetes, nieciņi un žāvētu ziedu pušķi. Tie bieži kļūst par “putekļu savācējiem”, tāpēc uzkopšanas eksperti iesaka izvairīties no mājokļa pārblīvēšanas un regulāri atbrīvoties no lietām, kuras neizmantojat.

Neaizmirstiet vēdināt segas un spilvenus, jo tajos var uzturēties ne tikai putekļi, bet arī putekļu ērcītes.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 59%

0%

Pareiza tīrīšanas kārtība

Veicot tīrīšanu, ir svarīgi ievērot pamatnoteikumu: putekļi jānotīra no augšas uz leju. Tas ļaus izvairīties no tā, ka putekļi no augšējiem plauktiem nokļūst uz grīdas, kas tikko iztīrīta.

Ja neievērosiet šo noteikumu, jums nāksies vai nu gaidīt, kamēr putekļi nosēdīsies, lai atkal pārmazgātu grīdu, vai arī atstāt to tādu, kāda tā ir. Jebkurā gadījumā uzkopšanai ir jākļūst par prieku, nevis nogurdinošu darbu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment