Kā es uzzināju īsto vistas kotlešu noslēpumu no vīramātes – tagad gatavoju tikai šādi

Dažkārt pietiek ar vienu pavisam vienkāršu sastāvdaļu, lai ierasts ēdiens iegūtu pilnīgi jaunu garšu. Vistas kotlešu gadījumā šādu efektu rada sinepes – tās ne tikai piešķir vieglu pikantumu, bet arī padara gaļu maigāku un sulīgāku.

Pamēģiniet šo recepti un pārliecinieties paši, cik izteiksmīgas kļūst kotletes.

Pie reizes varat izmēģināt arī universālu sarkano mērci – tā lieliski papildina šo ēdienu.

Sinepju pievienošana maltajai gaļai ir pārbaudīts veids, kā saglabāt sulīgumu un piešķirt vieglu garšas noti. Tās darbojas kā dabisks garšas pastiprinātājs un viegla marināde vienlaikus.

Precīzas sastāvdaļas atradīsiet raksta beigās!

Pagatavošanas gaita:

Sagrieziet vistu, atdaliet gaļu no kauliem un samaļiet to kopā ar ādu – tā kotletes būs sulīgākas. No 1,8 kg vistas parasti iegūst ap 1 kg maltās gaļas. Kauli labi noder zupai, bet spārniņus var atstāt nākamajai gatavošanas reizei.

Sīpolu sagrieziet mazos gabaliņos, viegli apcepiet pannā un pievienojiet gaļai. Tad iemaisiet sāli, piparus, sinepes, skābo krējumu, olu un rīvmaizi. Rūpīgi samaisiet.

No masas izveidojiet kotletes, apviļājiet rīvmaizē un cepiet pannā zem vāka uz nelielas uguns, līdz tās kļūst zeltaini brūnas no abām pusēm (apmēram 5–6 minūtes katrā pusē).

Ja vēlaties, varat gatavot arī bez panējuma – rezultāts tik un tā būs lielisks.

Sarkanās mērces pagatavošana:

Pannā apcep sīpolu un burkānu 3–4 minūtes nelielā eļļas daudzumā. Citā pannā izkausē sviestu, pievieno miltus un nedaudz apcep, pēc tam iemaisa tomātu pastu.

Pakāpeniski pielej 500 ml ūdens vai buljona, nepārtraukti maisot līdz viendabīgai masai.

Pievieno apceptos dārzeņus, garšvielas un lauru lapu, vāra uz lēnas uguns 20 minūtes, ik pa laikam apmaisot.

Kad mērce gatava, izkāš caur sietu — rezultāts ir viegls, aromātisks un lieliski papildina kotletes.

Pasniegšana:

Šodien piedevām izvēlējos makaronus. Tos vāru viegli sālītā ūdenī, kā norādīts uz iepakojuma — manā gadījumā tas aizņem apmēram 7 minūtes. Kad makaroni gatavi, notecinu ūdeni un pievienoju nelielu gabaliņu sviesta.

VIDEO:

Gatavās kotletes lieku uz šķīvja kopā ar makaroniem un pārleju ar sarkano mērci. Sanāk ļoti gardi un aromātiski — garša patiešām pārsteidz.

Starp citu, ideju pievienot sinepes kotletēm man iemācīja vīramāte. Es zināju, ka tas piešķir garšu, bet nebiju domājusi, ka efekts būs tik izteikts.

Sastāvdaļas:

– 1 kg vistas filejas

– 1 ēdamkarote sinepju

– 1 ēdamkarote skābā krējuma

– 1 sīpols

– 1 ola

– 1 tējkarote sāls

– Melnie pipari pēc garšas

– 2 ēdamkarotes rīvmaizes (viena masai, otra – kotlešu apviļāšanai)

Labu apetīti! Bet tas vēl nav viss…

Biežāk uzdotie jautājumi par vistas kotletēm ar sinepēm

1. Vai var izmantot gatavu vistas malto gaļu?

Jā, var. Vajadzēs apmēram 1 kg. Ja gatavojat malto gaļu paši un izmantojat gaļu ar ādu, kotletes sanāk maigākas un sulīgākas.

2. Kādas sinepes izvēlēties?

Vislabāk der klasiskās galda sinepes — vidēji pikantas, bez graudiņiem vai citām piedevām. Tā piešķir kotletēm līdzsvarotu garšu un vieglu pikantumu.

3. Kāpēc sīpolu vajag apcept?

Apceptam sīpolam garša ir maigāka un saldāka, tas piešķir kotletēm īpašu aromātu.

4. Vai skābo krējumu var aizstāt?

Jā — ar karoti kefīra, majonēzes vai piena. Skābais krējums piešķir maigumu un palīdz saglabāt sulīgumu.

5. Ko darīt, ja masa pārāk šķidra?

Atdzesējiet malto gaļu ledusskapī 20–30 minūtes — rīvmaize uzsūks lieko šķidrumu. Ja nepieciešams, pievienojiet vēl nedaudz rīvmaizes.

6. Vai mērci obligāti jāizkāš?

Mērci izkāst nav obligāti — pēc gaumes.

7. Ar ko aizstāt ūdeni mērcei?

Ar buljonu — vistas, dārzeņu vai gaļas. Tas padara mērci aromātiskāku.

8. Vai kotletes var cept krāsnī?

Jā. Cepeškrāsni sakarsē līdz 180–200°C, kotletes cep 20–25 minūtes līdz zeltainai krāsai.

9. Vai var sasaldēt kotletes?

Var. Vislabāk — neapceptas, tad tās saglabās formu.

10. Vai sinepes padara kotletes asākas?

Nē, pēc cepšanas paliek tikai viegls pikantums un maiga garša.

Noderīgi padomi gatavojot 

Makaroni nesalīp, ja tos vāra lielā ūdens daudzumā un pēc vārīšanas nepārskalo.

Skābo krējumu labāk pārlikt stikla traukā ar vāku – saglabās garšu un konsistenci.

Žāvētās sēnes pienā kļūs daudz maigākas un aromātiskākas nekā mērcējot ūdenī.