Sulīga un maiga, viegli sālīta siļķe – ēdiens, ko var baudīt visu gadu.
Sālīta siļķe ir labs papildinājums dažādiem ēdieniem ikdienas ēdienkartē, arī ļoti bieži bez tās neiztikt nevienos svētkos.
Mūsdienās veikalos pārdod gardas sālītas siļķes, un visvienkāršākais variants ir tās iegādāties. Tomēr apetīti rosinošu zivi var pagatavot arī mājās paši, kas kopumā nemaz nav sarežģīti.
Sālīšanai ir ļoti svarīgi izvēlēties pareizo zivi. Siļķēm jo īpaši jābūt sudraba krāsā, izliektām un ne duļķainām acīm, cieši pie ķermeņa piespiestām spuras un sarkanām žaunām. Zivīm jābūt bez bojājumiem, iegriezumiem vai nomizotas ādas. Šādi rādītāji liecina, ka zivs ir novecojusi vai atkārtoti sasaldēta.
Ja zivs ir sasaldēta, vislabāk to pakāpeniski atkausēt ledusskapī. Galējā gadījumā, istabas temperatūrā.
Sastāvdaļas siļķu marinēšanai
Siļķe – 1
Ūdens – 1 litrs
Sāls – 100 g
Cukurs – 2 ēdamkarotes
Piparu graudiņi – 20 g
Lauru lapas – 4
Lasi vēl: Pasargā svaigus kāpostus no puves un saglabā to derīgumu: kā pareizi uzglabāt svaigus kāpostus mājās
Pagatavošana
Atkausējiet siļķi. Notīriet to, izņemiet iekšpusi un žaunas, galvu var atstāt.
Sagatavot sālījumu. Pannā ielej ūdeni un uzvāra. Pievienojiet ūdenim sāli, piparus un lauru lapu, uz lēnas uguns vāriet, līdz sāls ir pilnībā izšķīdusi (garšvielas varat vienkārši iebērt traukā, pārliet ar verdošu ūdeni un samaisīt). Ļauj sālījumam atdzist līdz istabas temperatūrai.
Ielieciet zivi dziļā traukā un pārlejiet to ar sālījumu tā, lai zivs tajā būtu pilnībā iegremdēta. Pārsedz ar vāku vai nelielu šķīvi, lai siļķe nepeldētu. Trauku ar zivīm ievieto ledusskapī uz vairākām dienām – no 2 līdz 4 dienām.
Gatavu siļķi izņem no trauka un noskalo zem tekoša ūdens. Tagad varat noņemt galvu, sagriezt gabaliņos un zivi apēst.