Kā ievākt un uzglabāt tomātu sēklas, lai tās dotu labu ražu

Ja esat audzējuši tomātus un kāda no šķirnēm jums īpaši patīk, ir vērts saglabāt tās sēklas turpmākai stādīšanai. Tas nav sarežģīti, galvenais ir ievērot pareizos norādījumus.

Šķirnes izvēle

Šķirnes izvēle: Izvēlieties sēklas tikai no šķirnes tomātiem, izvairoties no hibrīdiem (uz iepakojuma ar marķējumu F1 vai F2). Hibrīdu sēklas nesaglabā vecāku īpašības un var dot neparedzamus rezultātus.

Sēklu kvalitāte: Sēklu ievākšanai izvēlieties tomātus no apakšējiem ķekariem, kas atrodas tuvāk centrālajam stumbram. Augļiem jābūt stingriem, veseliem un bez bojājumiem. Šāda pieeja nodrošinās kvalitatīvu stādāmo materiālu un ietaupīs jūsu budžetu sēklu iegādei nākotnē.

Sēklu ievākšana

Augļu sagatavošana: Novietojiet novāktos tomātus uz palodzes uz pāris dienām, lai to miziņa kļūtu mīkstāka. Tas atvieglos sēklu ieguvi.

Sēklu ieguve: Pārgrieziet tomātus šķērsām un ar tējkaroti uzmanīgi izņemiet sēklas. Ievietojiet tās burkā ar ūdeni un atstājiet istabas temperatūrā (aptuveni 22 °C) uz 2-3 dienām, lai notiktu fermentācijas process. Raudzēšanas laikā labās sēklas nogulsnēsies apakšā, bet nevēlamās izkļūs virspusē.

Sēklu apstrāde un uzglabāšana

Atkritumu attīrīšana: Izņem nogulsnējušās sēklas, izskalo tās un izžāvē. Lai dezinficētu sēklas, ievieto tās vājā mangāna šķīdumā uz 30 minūtēm. Var izmantot arī ūdeņraža peroksīda vai vara sulfāta šķīdumu (8 minūtes šķīduma temperatūrā 45 °C). Pēc apstrādes sēklas vēlreiz kārtīgi izskalojiet un nosūtiet tās nožūt.

Izžāvētās sēklas ievietojiet papīra maisiņos, noteikti tos parakstiet, norādot šķirni un vākšanas gadu. Uzglabājiet sēklas sausā un siltā vietā. Sēklas ir dzīvotspējīgas 3 – 4 gadus, bet vislabākos rezultātus sniedz pagājušajā gadā ievāktas sēklas.

Sēklu ievākšana ir vienkāršs un ekonomisks veids, kā nodrošināt sevi ar kvalitatīvu stādāmo materiālu. Novēlām veiksmi un labu ražu!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment