Kā izaudzēt gurķus uz balkona

Gurķu stādu audzēšana mājās

Ja visas gurķu sēklas sadīgst, izņemiet vājākos stādus katrā iedobē, nogriežot tos pie augsnes virsmas ar asu nazi, bet neizplēšot. Kad augšējais slānis izžūst, vienmērīgi samitriniet augsni ar istabas temperatūras ūdeni no smidzinātāja (lai sēklas neiesūktos dziļi augsnē).

Dīgstiem vajadzētu parādīties 4.-6. dienā, tad plēvi var noņemt. Pēc tam vēlams uzturēt gaisa temperatūru +20…+24 °C un augsnes temperatūru +18…+20 °C, lai augi neizstieptos. Līdz stabilai +15°C temperatūrai augus turiet mājās pie gaišā loga, laistiet tos, kad augsnes virskārta izžūst.

Pēc 10-20 dienām augi ir gatavi pakāpeniskai kaltēšanai. Lai to izdarītu, tos var atstāt dienas laikā zem atvērta loga pusdienlaikā bezvēja laikā, pieradināt pie tiešiem saules stariem, sākot ar rīta siltajām stundām – apmēram 10-11 rītā.

Augus var pārnest uz balkonu, kad sala draudi ir pagājuši, vai arī uzmanīgi sekot līdzi laikapstākļu ziņām, lai augus savlaicīgi pārnestu uz māju. Kad augiem ir 2-3 īstās lapas, tos var barot reizi nedēļā ar šķidrā kompleksā mēslojuma šķīdumu. Fāzē, kad ir 5 lapas, gurķus reizi nedēļā laista ar mēslojuma šķīdumu, līdz augsne ir pilnīgi mitra, bet ne mazāk kā 250 ml uz augu.

Fāzē ar 5 lapām augiem bez atbalsta jau ir grūti. Lai nepieļautu, ka tie lūst zem sava svara, katrā konteinerā kā pagaidu pasākumu var uzstādīt plastmasas režģi telpaugu kāpšanai.

Gurķu kopšana uz balkona

Karstā laikā (virs +30 °C) augi jāaizsedz no tiešiem saules stariem, lai lapas nenogurtu. Mitrumu var palielināt, uz balkona blakus augiem novietojot spaini ar ūdeni, augsni mulčēt ar mitru sfagnu, vakarā apsmidzināt lapas un laistīt katru dienu – gurķi patērē daudz ūdens. Tiem augot, saknes no drenāžas caurumiem iekļūs apakšējā paplātē un aktīvi uzsūks ūdeni no turienes.

Augusta sākumā naktī jau ir nepieciešams konteinerus ietīt ar lupatu vai spunbondu, lai saknes netiktu pārkarsētas, jo dienas un nakts temperatūras starpība jau būs ievērojama. Pēc augļu veidošanās beigām (gurķu attīstības cikls ir aptuveni 90 dienas) vīnogulājus var nogriezt, sakneņus izrakt. Augsni no kastēm izņem un ieliek polietilēna maisos – to var izmantot kā pamatu nākamajam gadam (tikai pusi tilpuma aizstāt ar jaunu augsni).

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment