Kā izaudzēt saldus un stingrus redīsus: 10 pieredzējušu dārzkopju noslēpumi

Redīsi ir nepretenciozs sakņu dārzenis, ko var audzēt jebkurš iesācējs dārznieks. Taču ir kļūdas, par kurām dārzkopji var nezināt un kuras var būtiski sabojāt redīsu garšu, kuru dēļ tie var izaugt tukši un rūgteni.

Kā izaudzēt garšīgus redīsus

Labs apgaismojums. Redīsiem, tāpat kā lielākajai daļai kultūraugu, nepieciešama saules gaisma no rīta līdz vakaram.

Izvēlieties kvalitatīvas redīsu sēklas. Ieteicams izvēlēties vai iegādāties sēklas, kuru diametrs ir vismaz 2,5 mm, mazas sēklas bieži vien dod sliktas kvalitātes sakņu kultūru un ir vairāk pakļautas dzinumiem.

Augsnes skābums un sastāvs. Sakņu kultūrām vislabāk piemērota ir smilšmāla, mitrumu uzsūcoša augsne ar neitrālu pH. Tā iepriekšējā gadā jāmēslo ar organisko mēslojumu un ir labi uzirdināta. Ja augsnē ir daudz smilšu, tā ātri izžūs, tāpēc labāk augsni papildināt ar kūdru, humusu, kompostu.

Redīsu sēšana vagās. Augsni uzirdiniet un izveidojiet aptuveni 1 cm dziļas rievas. Attālums starp rievām ir 20 cm. Aplaistiet tās, iesējiet sēklas un apberiet ar augsni.

Sējiet redīsus, atstājot 2-3 cm attālumu starp augiem. Pārblīvēšanās var izraisīt rūgtumu. Ja sēj ļoti blīvi, 5-6 dienas pēc dīgšanas retiniet sējumu, tādējādi redīsi būs ne tikai saldi, bet arī lieli.

Redīsu mēslošana. Pirms sējas ieber pelnus un komplekso minerālmēslu. Taču ar mēslojumu esiet ļoti uzmanīgi – pievienojot svaigas organiskās vielas, redīsi var palikt tukši iekšpusē.

Parādījušos dīgstus apputeksnējiet ar pelniem vai pelnu un tabakas putekļu maisījumu proporcijā viens pret vienu, lai atbaidītu kaitēkļus.

Lasi vēl: Tikai šīm zodiaka zīmēm pavisam drīz paveiksies. Viņu sapņi kļūs par realitāti

Redīsi jābaro pēc vajadzības. Ja lapas kļuvušas bālas, steidzami barojiet augus ar tūlītēju mēslojumu.

Augsni vienmēr uzturēt mitru. Biežākais redīsu rūgtuma cēlonis ir nepietiekama laistīšana. Ja augsnē ir maz mitruma, sakņu dārzā nekavējoties sāk izdalīties sinepju eļļa, no kuras redīsi kļūst rūgti. Regulāri laistiet augus un mulčējiet ar sausu kūdru vai humusu, lai novērstu garozas veidošanos.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 59%

0%

Savlaicīgi novāciet redīsus. Nākamais iemesls pēc nepietiekamas laistīšanas, kāpēc redīsi ir rūgti, ir ražas novākšanas laiks. Ja sakņaugi ir pārgatavojušies, tie būs rūgti.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment