Kā izvēlēties labu hurmu, un kāpēc tā ir tik noderīga

Rudenī uz daudzu galdiem parādās hurma – spilgts un veselīgs kārums. Tās satur daudz vitamīnu, minerālvielu, antioksidantu un šķiedrvielu, kas veicina imunitāti saaukstēšanās sezonā.

Viena vidēja lieluma hurma (apmēram 150 gramu) satur 110 kcal, mazāk nekā 1 gramu tauku, 35 gramus ogļhidrātu un 1 gramu olbaltumvielu. Hurmas ir bagāts ar A, C un B grupas vitamīniem, magniju, dzelzi, kalciju, fosforu, jodu, glikozi un kāliju.

Ja nav problēmu ar gremošanas sistēmu, var atļauties 2-3 augļus dienā jeb aptuveni 300 gramus. Tiesa, hurmā ir augsts dabīgā cukura daudzums.

Tāpēc cilvēkiem ar diabētu vai aizkuņģa dziedzera darbības traucējumiem tās vajadzētu ēst piesardzīgi vai pilnībā atteikties. Mizā esošais tanīns piešķir savelkošu garšu un var traucēt gremošanas procesu.

Kā izvēlēties hurmu

Izvēloties hurmu veikalā, eksperti iesaka pievērst uzmanību krāsai. Atkarībā no šķirnes augļiem jābūt spilgti oranžiem vai sarkaniem. Jāizvairās no augļiem ar zaļiem plankumiem – bieži vien tas liecina, ka augļi nav nogatavojušies.

Lasi vēl: Slepenie triki drēbju mazgāšanā

Hurmai jābūt mīkstai, bet ne pārāk mīkstai. Ja, piespiežot augļus, tie jūtami saraujas, iespējams, ka augļi ir pārgatavojušies.

Labai hurmai ir vājš, patīkams aromāts. Pārāk asa smarža arī norāda, ka auglis ir pārgatavojies.

Augļu lapām un kātiņam jābūt sausiem. Tas norāda uz augļa gatavību.

Stingrus augļus var ievietot maisiņā uz dažām dienām, lai tie nogatavotos. Šajā ziņā palīdzēs, ja hurmu novietos līdzās banāniem vai āboliem.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment