Kā lietot mārrutku lapas: no vēlīnās puves apkarošanas līdz siltumnīcas kopšanai

Mārrutku saknes parasti vērtē, bet retais zina, ko darīt ar galotnēm! Un tas mani pamudināja runāt par mārrutku lapu neaizstājamību daudzos svarīgos sadzīves jautājumos. 

Žāvēšana ziemai

Žāvētas un sasmalcinātas mārrutku lapas daudziem ēdieniem piešķir augam raksturīgo garšu. Tas patīkami atklājas gaļas un zivju ēdienos, un dažas saimnieces pat apkaisa ar šo garšvielu saviem salātiem. Līdzīgi varat izmantot topi, kuriem ir veikta sasaldēšanas procedūra. Jebkurā gadījumā tas būs garšīgi!

Dārzeņu marinēšana

Caurspīdīgs sālījums ir mājsaimnieces lepnums. Tieši tā sanāks, ja konservēšanas procesā dārzeņiem vai sēnēm pievienosi svaigas mārrutku lapas. Tie ne tikai novērsīs duļķainības veidošanos un piešķirs patīkamu garšu, bet arī palīdzēs saglabāt ēdiena kraukšķīgo tekstūru. Turklāt mārrutki novērsīs puves un rūgšanas procesus, ja tādi dažreiz notiek.

Dārza apstrāde

Mārrutki ir ienaidnieks visiem patogēniem un arī tiem, kas kaitē augiem. Ja laikapstākļi sezonas laikā veicina kaitīgo mikroorganismu vairošanos, tad mārrutkus ir vērts pārvērst mulčā. Tas ir novietots pie kultūraugiem un tiek iegūts dabisks ilgstošas ​​​​darbības antiseptisks līdzeklis. Kā bonuss tiek novērsta arī kaitēkļu invāzija. Ja dārzs vai sakņu dārzs jau ir slims, tad labāk ir sagatavot ekstraktu, pamatojoties uz mārrutku lapām.

Lasi vēl: Esmu gatava lasīt gurķus līdz novembrim: jau jūnijā dodu tiem labāko mēslojumu (tikai 2 sastāvdaļas un raža spaiņiem garantēta)

To iegūst, divas dienas infūzējot 2 daļas topi 8 daļās ūdens. Pēc šī laika šķidrums tiek atdalīts izsmidzināšanai, un pašas galotnes tiek izmantotas kā mulča. Jo īpaši mārrutki manāmi parāda savas īpašības cīņā pret vēlo puvi, fuzariozi un kladosporiozi. Mārrutku lapu ekstrakts ir tikpat labs cīņā pret pelējumu un oīdiju uz vīnogām.

Siltumnīcu kopšana

Ja uz vietas ir daudz mārrutku, noteikti jāizmanto to galotnes, lai siltumnīcā izraktu augsni. Šis pasākums uzlabos augsnes veselību dabiski, neizmantojot nekādas ķīmiskas vielas. Efekts ir gandrīz tāds pats kā zaļmēsliem, taču mārrutku antiseptiskās īpašības ir spēcīgākas.

Lasi vēl: Aplejiet olas ar etiķi un tās acumirklī kļūs par delikatesi. Daudzi dzenas pēc šīs receptes, bet jūs skriesiet pēc dillēm!

No mārrutku lapām gatavo arī slotas vannām, kas tiek praktizētas jau ilgu laiku.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment