Sirņiki ir viens no sarežģītākajiem ukraiņu virtuves ēdieniem. Tomēr arī šo ēdienu var apgūt un pagatavot kā īstu profesionāli.
Sāksim ar pavāru padomiem. Viens no galvenajiem noteikumiem, ko viņi vienmēr uzsver, ir izvairīties no liekā mitruma.
Biezpienam jābūt treknam, bet bez liekā mitruma, skaidro MasterChef 12 uzvarētāja Valērija Matrokhina. Labākais variants ir biezpiens ar tauku saturu 9-12%, kas visvairāk līdzinās mājās gatavotajam.
Ja jums ir izvēle starp veikalā nopērkamām un dabīgām sastāvdaļām, izvēlieties pirmo, jo tas parasti ir viendabīgāks. Mitrumu jeb sūkalas var viegli noņemt, to izspiežot. To var izdarīt, izmantojot marli. Var izmantot arī bezlaktozes biezpienu, ievērojot to pašu noteikumu.
Biezpiens ir sirņiku pamats, tāpēc tā tekstūrai ir liela nozīme. Taču, pēc pavāru pieredzes, no cieta graudainā biezpiena siera sirņiki ne vienmēr izdodas garšīgi, jo šīs lielās daļiņas ir stipri jūtamas struktūrā. Turklāt šādas siers ir grūti veidojams, tāpēc jāpievieno vairāk miltu, kas ietekmē sirņiku maigumu.
Restorāna “Sto Rokiv Tomu Vpered” īpašnieks Vladimirs Jaroslavskis skaidroja, ka ideālai sirņiku tekstūrai svarīgi biezpiena masu labi samaisīt līdz gludai. To var izdarīt ar dakšiņu vai vēl labāk ar smalcinātāju. Taču arī viņš iesaka pārāk ilgi nemaisīt, jo biezpienam nevajadzētu kļūt pastveida.
Produkts ātri jāsamaisa, jāveido bumbiņas, jāapviļā miltos, jānokrata liekais un jāapcep. Metodes izvēle ir jūsu ziņā atkarībā no rezultāta, kuru vēlaties sasniegt.
Cukurs bieži vien ir cēlonis sirņiku piedegšanai, jo tas ātri karamelizējas un sāk degt. Lai no tā izvairītos, jālieto minimāls cukura daudzums, jo tas cepšanas laikā kūst un padara mīklu šķidru.
Tas var novest ne tikai pie apdeguma, bet arī pie tā, ka sirņiki izplatīsies. Turklāt vēl viens dedzināšanas iemesls var būt pannas pārkaršana, tāpēc sirņikus labāk cept uz vidējas uguns.
Dažreiz šefpavāri saviem sirņikiem vispār nepievieno olu baltumus, paļaujoties tikai uz dzeltenumiem. Jūs varat darīt to pašu, jo, izmantojot veselas olas, mīkla kļūst mazāk lipīga. Ja pievienosi tikai dzeltenumu, konsistence būs biezāka.
Tomēr proteīnam ir svarīga loma: cepšanas laikā tas palīdz saglabāt formu. Tāpēc jums vajadzētu koncentrēties uz izmantotā biezpiena veidu. Jūs varat arī pilnībā aizstāt olas – piemēram, banānus bieži izmanto kā alternatīvu. Uz 400 g biezpiena der viens vidēji nogatavojies banāns.