Kā nepārvērst labumu indē. 5 kļūdas lietojot noderīgus produktus

Kad mēs dzirdam, ka kāds produkts ir ārkārtīgi noderīgs, mēs sākam censties to lietot vairāk un … jebkādā veidā. Bet šī pieeja var izraisīt diezgan mānīgas kļūdas, kas pārvērš efektu defektā. Materiālā apkopotas 5 izplatītas kļūdas “noteikti noderīgu” produktu lietošanā.

1.Graudugu piena putras pēc vecmāmiņas receptes

Pirmkārt, pienā vārītas putras ir stingri aizliegtas cilvēkiem ar laktozes vai glutēna nepanesamību, un tie ir vismaz pieci procenti pasaules iedzīvotāju. Turklāt, problēma ir viltīga, jo to grūti bez speciālām analīzēm konstatēt.

Ņemsim piemēru. Pensionāre Nelda no Rīgas cieta no sāpēm ceļa locītavās, gandrīz nevarēja staigāt, iestājās rindā uz locītavas nomaiņu un kustību brīvību ieguva tikai pēc operācijām. Dažus gadus vēlāk meita aicināja viņu uz pastāvīgu dzīvi Kanādā. Tur viņi nolēma veikt modernu paplašinātu DNS testu. Un tas, cita starpā, norādīja: “Šim cilvēkam ir būtiski bojāti kauli, jo ir individuāla lipekļa nepanesība.” Bet tiešām pēdējos 20 gadus pensionāres Neldas uzturs balstījās uz mazām putriņām, uzskatot, ka tās noder.

Nākamais iemesls ir šo ēdienu augstais kaloriju saturs, kas izraisa aptaukošanos. Turklāt pēc piena dzeršanas dažiem cilvēkiem var rasties pastiprināta vēlme apēst kaut ko saldu. Zinātnieki to skaidro ar ieradumu uzņemt lielu devu ogļhidrātu, kuru piena putrā ir tik daudz, ka organisms sāk prasīt arvien vairāk.

2.Noderīgais auglis – bumbieris! Džonijs Deps no tā tievēja!

Bumbieris ir viens no augļiem ar salīdzinoši zemu cukura saturu. Tomēr, ja to lietojat pirms galvenās ēdienreizes, tas var izraisīt kuņģa kolikas vai pastiprinātu vēdera uzpūšanos. Labākais variants ir pusstundu vai stundu pēc galvenās ēdienreizes. Turklāt bumbieru mīkstumā nav pietiekami daudz šķiedrvielu, salīdzinot ar āboliem.

3.Minerālūdnes ir noderīgs, atcerieties diženos rakstniekus!

Minerālūdens un parastais dzeramais ūdens nav viens un tas pats. Minerālūdenim nav ieteicams “izdzert glāzi” uzreiz! Minerālūdeni vēlams lietot tikai tad, ja precīzi zināt, kāds ir jūsu kuņģa skābums (augsts, zems, neitrāls), un attiecīgi ņemt to vērā ar norādēm, kas norādītas uz ūdens iepakojuma. Ar nekontrolētu un pārmērīgu uzņemšanu sāks darboties fakts, ka minerālūdens satur sārmainu reakciju; ja tas tiek dzerts lielos daudzumos, tas var sākt korodēt kuņģa sienas un izraisīt akūtu gastrītu.

Svarīgi! Galvenās kontrindikācijas minerālūdens lietošanai jebkurā daudzumā ir kuņģa slimības akūtā stadijā.

4.Šokolāde prātam!

Šokolādes priekšrocības ir nenoliedzamas. Tomēr ir kļūda šokolādi uzskatīt par jebkuru kakao saturošu produktu (visbiežāk ar zīmolu “piena šokolāde”). Veselīga šokolāde attiecas uz produktu, kas satur vismaz 72% kakao pupiņu. Labākais variants ir 85%. Ir arī ierobežojums lietošanas daudzumam. Tikai pirmie 30 grami tumšās šokolādes dienā dos labumu. Visi nākamie grami, diemžēl, tiks noglabāti uz vēdera un dibena.

5.Kefīrs jo vairāk, jo labāk!

Tiek uzskatīts, ka kefīrs ir noderīgs absolūti visiem. Gan bērniem, gan pieaugušajiem, un pat ar smagām slimībām. Tomēr, lietojot kefīru, jāatceras dažas nepilnības. Pirmkārt, ja kefīru pērkat veikalā, tad visbiežāk tiek iegūts produkts ar lielāku vai mazāku cietes saturu. Tas jo īpaši attiecas uz diētisko kefīru ar zemu tauku saturu (0 – 1,5 procenti).

Pati ciete nav pārāk kaitīga organismam, taču par produkta diētisko saturu nav jārunā. Turklāt diabēta slimniekiem jābūt uzmanīgiem ar cieti saturošiem pārtikas produktiem, kā arī tiem, kuri cenšas zaudēt papildu mārciņas “kefīra diētas laikā”. Līdz ar to labāk dot priekšroku kefīram ar 3-3,5% tauku saturu, bet ne vairāk kā 250-300 ml dienā (jo šīs produkts jau tā ir diezgan kaloriju bagāts, pateicoties lielākam tauku saturam).

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment