Šodien es dalīšos ar savu iecienītāko smaržīgu mājās gatavotu maizes klaipu recepti, kas cepta parastā cepeškrāsnī. Tie ir neticami mīksti iekšpusē un kraukšķīgi no ārpuses, un svaigi ceptas maizes smarža piepildīs visu jūsu dzīvokli ar mājīgumu un siltumu.
Sastāvdaļas:
- – 600 g augstākās kvalitātes kviešu miltu
- – 300 ml silta ūdens (aptuveni 38 grādi pēc Celsija)
- – 2 tējkarotes sausā rauga (ne pārāk daudz!)
- – 1,5 tējkarotes cukura
- – 1 tējkarote sāls
- – 4 ēdamkarotes rafinētas augu eļļas
1: Mīklas sagatavošana
Vispirms sajauciet silto ūdeni, cukuru un raugu. Rūpīgi samaisiet un ļaujiet tam nostāvēties apmēram 10 minūtes, lai aktivizētu raugu un ļautu tam uzputot. Šis ir svarīgs solis, jo raugs ir tas, kas liek mīklai uzrūgt un kļūt pūkainai.
Gaidot, izsijājiet miltus un sajauciet tos ar sāli. Pēc tam pievienojiet sagatavoto raugu un labi samaisiet ar karoti, pakāpeniski pievienojot augu eļļu. Mīciet mīksto, elastīgo mīklu ar rokām vai ar mikseri, kas aprīkots ar mīklas āķi, apmēram 10 minūtes. Mīklai jāpārstāj pielipt pie rokām un jākļūst gludai.
2: Pirmā uzrūgšana
Izveidojiet no mīklas bumbu, ievietojiet to bļodā, pārklājiet ar tīru dvieli un novietojiet siltā vietā vismaz uz stundu līdz pusotru stundu. Šajā laikā tā dubultosies apjomā.
Padoms. Lai paātrinātu procesu, novietojiet bļodu blakus ieslēgtai cepeškrāsnij vai uzlieciet virsū karstu katlu ar ūdeni.
3: Klaipu veidošana
Uzrūgušo mīklu viegli saspiediet un izveidojiet no tās garus klaipus. Vislabāk ir izveidot trīs glītus, garus klaipus, viegli saplacinot tos ar roku gar klaipa formas garumu. Pārvietojiet klaipus uz ar cepampapīru izklātas cepšanas pannas, atkal pārklājiet ar dvieli un ļaujiet tiem uzrūgt vēl 20–30 minūtes, lai tie nedaudz uzrūgtu.
4: Cepšana
Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 200 °C (400 °F). Pirms klaipu ievietošanas cepeškrāsnī, ar asu nazi veiciet seklus krustveida vai diagonālus iegriezumus. Tas piešķirs maizei skaistu garoziņu un ļaus mīklai vienmērīgi uzrūgt.
Cepiet klaipus apmēram 25–30 minūtes, līdz virspuse ir zeltaini brūna. Pārbaudiet gatavību ar koka iesmiņu vai zobu bakstāmo: ja iesmiņš vai zobu bakstāmais iznāk tīrs, klaipi ir gatavi!
Rezultāts:
Jūs iegūsiet brīnišķīgus, svaigus klaipus ar plānu, kraukšķīgu garoziņu un maigu drupaču iekšpusē. Tie ir lieliski pasniedzami svaigi un karsti, uzsmērēti ar sviestu vai medu, vai arī sagriezti šķēlēs un pasniegti ar pamatēdieniem, salātiem un sviestmaizēm.
Tas arī viss, mani dārgie pavāri! Labu apetīti un lai jūsu virtuves eksperimenti ir iedvesmoti!