Kā pagatavot gardu prosas putru, kas nav rūgta: mana mīļākā ir “Zelta cāļa” putra

Ikviens zina, kā pagatavot prosas putru, un šķiet, ka tas nav grūti, taču dažreiz putrai ir rūgta garša. Kā izvairīties no šīs problēmas un pagatavot gardu un maigu prosas putru?

Šodien dalos ar savu iecienītāko prosas putras recepti, ko mēs saucam par “Zelta cāli”. Es to bieži gatavoju brokastīs (parasti iepriekšējā vakarā), un dažreiz vakariņās.

Pagatavošana:

Ieberiet prosu katlā, kurā tā vārīsies, un pārlejiet ar aukstu ūdeni. Vairākas reizes noskalojiet prosu (līdz ūdens tek dzidrs). Pārlejiet verdošu ūdeni pār nomazgāto prosu katlā, līdz tā ir pilnībā pārklāta. Pārklājiet katlu ar vāku un atstājiet uz 5-10 minūtēm. Es noleju verdošo ūdeni no prosas, vēlreiz noskaloju un pievienoju aukstu ūdeni. Novietojiet katlu ar prosu uz plīts un vāriet prosu, līdz tā ir mīksta.

Ja ūdens ir iztvaikojis un prosa nav pietiekami mīksta, pievienojiet vēl nedaudz ūdens. Kad viss ūdens ir iztvaikojis, ielejiet pienu vārītajā prosā, samaisiet, pievienojiet sāli un, ja vēlaties, cukuru. Vāriet putru vēl dažas minūtes, maisot, lai tā nepiedegtu. Pievienojiet nelielu daudzumu piena, nedaudz mazāk par tējkaroti maltas kurkumas, ielejiet to putrā un samaisiet.

Kurkuma, protams, ir iegūta garša, bet mums šī garša ļoti patīk. Viegli sakuļiet vienu olu ar putojamo slotiņu, pievienojiet nedaudz piena un samaisiet. Lejiet olu maisījumu putrā plānā strūklā, nepārtraukti maisot. Uzkarsējiet putru līdz vārīšanās temperatūrai, samaisiet un noņemiet katliņu no plīts. Pievienojiet karstajai putrai 2 ēdamkarotes sviesta un pārklājiet katliņu ar vāku. Ļaujiet putrai nostāvēties, pārklātai, 15–20 minūtes, lai tā ievilktos.

VIDEO:

Lasi vēl: Pie manis uz Rīgu atbrauca paziņa no Holandes: ieejot mūsu veikalā viņš samulsa ieraugot šo skatu

Gardā un aromātiskā prosas putra ir gatava! Varat to pasniegt ar medu vai pārlejiet ar iebiezināto pienu (tiem, kam patīk saldumi).
Mums parasti tā garšo bez cukura. Pirms pasniegšanas putru samaisiet, lai sviests vienmērīgi sadalītos.

Ja no rīta jums ir maz laika, putru varat pagatavot iepriekšējā vakarā. Ja gatavojat to iepriekšējā vakarā, gatavo putru novietojiet vēsā vietā un ļaujiet tai nostāvēties līdz rītam. No rīta putru varat sadalīt bļodiņās un uzsildīt mikroviļņu krāsnī. Atšķirībā no parastās prosas putras, šī putra pēc pilnīgas atdzišanas nekļūst bieza un ir viegli samaisāma.

Sastāvdaļas (~ divām porcijām):

  • 150 g prosas putraimu
  • 500 ml ūdens (+/-, ieskaitot papildus)
  • 200 ml piena (no kuriem: 2 ēd.k. sajauktas ar olu;
  • 1 ēd.k. sajauktas ar kurkumu)
  • 1/2-1 tējk. maltas kurkumas
  • 1 tējk. sāls (vai pēc garšas)
  • 1-1,5 ēd.k. cukura (vai pēc garšas)

Es izmantoju krāna ūdeni, lai noskalotu prosu, tāpēc to nepievienoju sastāvdaļām. Es arī nepievienoju verdošu ūdeni, lai noņemtu rūgtumu. Putras biezumu varat pielāgot savai gaumei, mainot piena un ūdens daudzumu. Lai visiem laba apetīte!