Kā pagatavot perfektu kartupeļu biezeni – šefpavārs atklāj savus noslēpumus

Ideāls kartupeļu biezenis ir īsta māksla. Ikviena saimniece vismaz reizi dzīvē ir mēģinājusi pagatavot maigu, gaisīgu biezeni, taču rezultāts ne vienmēr atbilst cerībām.

Gardākā kartupeļu biezeņa pagatavošanas noslēpums atklāja Marks Konts, kurš šo recepti pilnveidoja, strādājot Zviedrijā slēpošanas kūrortā. Tur to gatavoja gandrīz katru dienu milzīgos daudzumos – 20 kg.

Pareizo kartupeļu izvēle

Pirmais un vissvarīgākais noslēpums ir kartupeļu izvēle. Lai biezenis būtu gluds, jums jāizmanto šķirnes ar augstu cietes saturu. To var pārbaudīt pats – griežot kartupeļus, cietei jāpaliek uz naža. Šie kartupeļi labi pagatavojas un piešķir jauku krēmīgu tekstūru.

Sastāvdaļas

Kartupeļi – 500 g

Sviests – 150 g

Piens – 50 g

Sāls pēc garšas

Maurloki pēc garšas

Pagatavošana

Kartupeļus nomizo un sagriež vienādos gabaliņos. Kartupeļus liek katliņā, pārlej ar vēsu ūdeni, pievieno sāli un vāra, līdz tie mīksti. Kartupeļiem jābūt mīkstiem, bet tie nedrīkst sadalīties.

Nolejiet ūdeni un atgrieziet kartupeļus uz plīts. Karsējiet to uz zemas uguns 1-2 minūtes, lai iztvaikotu lieko mitrumu. Kartupeļus izberzē caur metāla sietu vai izmanto kartupeļu spiedi. Neizmantojiet blenderi vai mikseri, jo tas padarīs biezeni lipīgu.

Aukstu sviestu sagriež kubiņos un pakāpeniski pievieno četrās kārtās. Vispirms samaisiet ar lāpstiņu un, kad kartupeļi kļūst mīkstāki, izmantojiet putojamo slotiņu.

Atsevišķi uzsildiet pienu un ielejiet to kartupeļu maisījumā. Spēcīgi puto, līdz biezenis ir gaisīgs un zīdains. Nepārtraukti maisiet un karsējiet biezeni uz mazas uguns, līdz tas kļūst vēl maigāks un gludāks.

Šo biezeni var pasniegt kā atsevišķu ēdienu vai kā piedevu gaļai vai zivīm. Tas vislabāk darbojas ar sautētu gaļu. Pievienojiet smalki sagrieztus maurlokus, lai iegūtu spilgtāku garšu un pievilcīgāku noformējumu.

Ievērojot šos padomus, jūs varat pagatavot perfektu kartupeļu biezeni, kas pārsteigs jūsu ģimeni un viesus. Galvenais ir kvalitatīvi produkti, pareiza tehnika un nedaudz mīlestības pret gatavošanu.