Sautēti kāposti turku gaumē, jeb “lahana yemeği”, ir ļoti gardi un aromātiski, un viens no galvenajiem noslēpumiem šajā ēdienā ir sumaks.
Sastāvdaļas sautētiem kāpostiem turku gaumē
1 vidējs kāposts
2 ēdamkarotes augu eļļas
1 liels sīpols, sagriezts šķēlēs
2-3 ķiploka daiviņas, saspiestas
1 tējkarote sāls
1 tējkarote cukura
1 tējkarote sumaka
1/2 tējkarotes karija pulvera
1/2 tējkarote paprika (var izmantot arī smalki maltu čili, ja vēlies pikantāk)
2-3 glāzes ūdens vai dārzeņu buljona (pievieno pakāpeniski pēc vajadzības)
1-2 ēdamkarotes tomātu pastas
Svaiga pipari pēc garšas
Citi garšaugi pēc izvēles, piemēram, lauru lapa vai kaltēts timiāns
Pagatavošanas gaita
Kāpostu nomizo un sagriež vidēja izmēra strēmelēs vai šķēlēs, atkarībā no tā, kā vēlies, lai tie izskatās galaproduktā. Var izmantot arī mazos kāpostu kātiņus, bet tiem būs nepieciešama ilgāka gatavošanas laiks.
Lielā pannā vai katlā uzkarsē eļļu. Pievieno sagrieztos sīpolus un apcel līdz tie kļūst mīksti un zeltaini. Pievieno saspiestos ķiplokus un cep vēl minūti vai divas, līdz tie izdala aromātu.
Pievieno sāli, cukuru, sumaku, papriku, kariju un tomātu pastu. Rūpīgi samaisa, lai visas garšvielas sajaucas un veido aromātisku pastu. Pievieno sagrieztos kāpostus un labi samaisa ar garšvielām.
Kāposti sāk izdalīt nelielu daudzumu šķidruma. Pievieno ūdeni vai buljonu, lai viss ir nedaudz pārklāts. Ja nepieciešams, pievieno vēl šķidrumu. Uzliec vāku un ļauj sautēties vidējā siltumā apmēram 30-45 minūtes, līdz kāposti kļūst mīksti un viegli sautēti. Pusstundas laikā var kāpostiem pievienot vēl ūdeni, ja tie izžūst, un laiku pa laikam samaisīt.
Pārbaudi garšu un pēc vajadzības pielāgo sāli, cukuru vai sumaku. Ja vēlies asāku garšu, pievieno vēl nedaudz sumaka vai pat čili. Sumaks ir tas, kas šim ēdienam piešķir to raksturīgo turku garšu – tas nav tikai skābens, bet arī aromātisks, un lieliski papildina kāpostu saldumu un garšvielu pikantumu.