Mājas apstākļos gatavoti produkti ir ne tikai garšīgāki par veikalā pirktajiem, bet arī daudz veselīgāki. To pašu var teikt par mājās gatavotu biezpienu.
Pietiek iegūt dabīgu jogurtu bez piemaisījumiem, un uzskatiet, ka jums kabatā ir gardas brokastis – no viena kilograma jogurta iegūst apmēram puskilogramu biezpiena. Papildus jogurtam pārliecinieties, ka jums ir divi katli – viens augsts un viens ar biezu dibenu, caurdurs un marle.
Pagatavošanas procesā būtu jāsāk ar jogurta sildīšanu. Šajā sakarā ielejiet jogurtu katlā ar biezu dibenu un lēni sildiet uz mazākās uguns. Nemaisiet, lai nerastos sīkās daļiņas – tas palīdzēs veidoties viendabīgiem biezpiena graudiņiem.
Nākamais posms ir koagulācija (sabiezēšana). Aptuveni 60–70°C temperatūrā sūkalas sāks atdalīties, un jogurts sadalīsies biezpienā un šķidrumā. Kad masa pilnībā atdalās (apmēram 15–20 minūšu laikā), izslēdziet uguni.
Tad seko nokāšana – sagatavojiet caurduri, izklājot to ar vairākās kārtās salocītu marli. Ielejiet sabiezējušo masu caurdurī un ļaujiet šķidrumam notecēt.
Beigās varat veikt biezpiena noslogošanu (pēc izvēles). Ja vēlaties sausāku biezpienu, marli var sasiet un uzlikt nelielu svaru, lai atbrīvotos no liekā šķidruma. Ļaujiet tam nostāvēties 1–2 stundas. Tas arī viss – biezpiens ir gatavs lietošanai.
Mājas biezpienu var ēst vienkārši tāpat vai papildināt ar medu, augļiem, riekstiem vai sāļiem garšvielu maisījumiem. To var sajaukt ar krējumu un svaigiem zaļumiem – labas brokastis garantētas. Kā arī, sajaucot ar saldo krējum vai marmelādi to var lieliski izmantot desertu vai saldo pankūku pagatavošanai.