Kā palielināt kartupeļu ražu nākamajā gadā: noslēpums, kā sagatavot lauku pēc ražas novākšanas

 

Ko darīt ar zaļmēslojumu

Zaļmēslojumu pļauj pirms ziedēšanas un iear augsnē 5–10 cm dziļumā. Pa ziemu zaļā masa daļēji satrūd, pārvēršoties dabiskā mēslojumā. Rezultātā augsne kļūst gaisīgāka, bagātināta ar barības vielām un gatava nākamajai kartupeļu vai citu kultūru stādīšanai.

Daži dārzkopji izvēlas neieart visu zaļo masu, bet atstāt daļu uz virsmas — tas palīdz saglabāt mitrumu un pasargā augsni no izžūšanas.

Zaļmēslojuma priekšrocības kartupeļu laukam

Zaļmēslojuma izmantošana pēc kartupeļiem sniedz vairākus ieguvumus:

— Augsnes struktūras uzlabošana — saknes irdina zemi, padarot to gaisīgāku un caurlaidīgāku ūdenim.
— Augsnes bagātināšana ar slāpekli — īpaši, ja izmanto pākšaugus, kas saista slāpekli no gaisa.
— Nezāļu nomākšana — blīvs zaļmēslojuma paklājs neļauj attīstīties nezālēm.
— Aizsardzība pret slimībām — daži zaļmēslojumi izdala vielas, kas kavē patogēnus un kaitēkļus.
— Ietaupījums uz mēslojuma rēķina — zaļā masa daļēji aizstāj minerālmēslus.

Rezultātā kartupeļi pēc zaļmēslojuma aug spēcīgāki, mazāk slimo un dod bagātīgāku ražu. Daudzi dārzkopji atzīmē, ka bumbuļi kļūst lielāki, bet garša — izteiksmīgāka.

Varianti, kā kombinēt zaļmēslojumus, un ieteikumi

Zaļmēslojuma efektu var pastiprināt, kombinējot dažādas kultūras. Piemēram, iesējot maisījumā sinepes ar vīķiem vai auzas ar zirņiem. Šāda pieeja vienlaikus palīdz uzirdināt augsni, bagātināt to ar slāpekli un pasargāt no slimībām.

Ja dobes ir stipri noplicinātas, ieteicams katru gadu mainīt zaļmēslojuma kultūras, lai nepieļautu kaitēkļu un slimību uzkrāšanos. Tāpat nevajadzētu vairākus gadus pēc kārtas izmantot vienu un to pašu augu.

Neatstājiet zemi tukšu pēc kartupeļu novākšanas — iesējiet tajā zaļmēslojumu un vērojiet, kā ar katru gadu raža kļūst arvien bagātīgāka. Šī vienkāršā un ikvienam pieejamā metode palīdz atjaunot augsnes auglību, samazināt vajadzību pēc mēslojuma un izaudzēt gardus, lielus kartupeļus.

Lasi vēl: Tā kabačus gatavoja vēl mūsu vecmāmiņas, un līdz šim garšīgākas receptes nav

Pamēģiniet jau nākamajā sezonā un padalieties ar rezultātiem — iespējams, tieši jūsu pieredze iedvesmos citus dārzkopjus uz pārmaiņām!