Manā ģimenē pret šo produktu bija diezgan vienaldzīga attieksme, nu, reizēm izvārīja un ar to viss. Garneles cept man iemācīja vīrs. Kopš tā laika es tām esmu pieķērusies
Mīļākais ēdiens man ir garneles, es tās vienkārši dievinu. Droši vien varētu ēst katru dienu. Lai gan visvairāk man garšo tīra garneļu garša: bez garšvielām un mērcēm. Bet reizēm gribas dažādību, un tad sāku eksperimentēt. Te pagatavoju siltus salātus ar garnelēm un mango mērci, te nu tā apcepu. Manas ceptās garneles šodien vēlos padalīties ar šo recepti arī ar jums. Varbūt arī šeit ir “garneļēdāji” 😀
Bet! Vispirms es pievērsīšos tam, kuras garneles labāk izvēlēties. Es vienmēr pērku tikai saldētas. Kāpēc saldētas garneles ir labākas. Saldētas garneles ir garneles, kas tika sasaldētas tūlīt pēc nozvejas, bieži vien tieši uz kuģa (vai rūpnīcā, kas atrodas nozvejas vietā, vai fermā, kur audzē garneles).
Tas saglabā:
-jūras veltes garšu un aromātu, tas paliek spilgts un “jūras”;
-gaļas tekstūru: blīvu un sulīgu, nevis vatīgu;
-uzturvielas: olbaltumvielas, mikroelementus, omega-3 taukskābes. Protams, tās ir arī vārītās un saldētajās garnelēs, bet tās vēl ir pareizi jāpagatavo.
Kad braucām ekskursijā uz austeru fermu (turpat audzē arī garneles). Garneles dzīvo šādos baseinos:
Lasi vēl: 5 ēdieni, ko itāļi mīl, bet mēs neēdam pat tad, kad esam izsalkuši
Lūk, tādas garnelītes. Gandrīz kā tās, ko gatavoju es (bet man bija cita ražotāja garneles) Kā zināt, kādas ir jūsu garneles – svaigi saldētas vai vārītas un saldētas? Vienkārši izlasiet uz iepakojuma, tur vienmēr ir rakstīts. Un vēl bieži (ne vienmēr) svaigi saldētas garneles būs pelēkā krāsā, bet vārītās – sarkanā. Bet ir arī izņēmumi. Tātad, pārejam pie receptes.
Kā pagatavot
Un uzreiz došu padomu: ja pērkat garneles tieši šai receptei (cepšanai garšvielās), tad ņemiet nelobītas. Visiem pārējiem ēdieniem es iesaku pirkt jau lobītas garneles, maksimums – ar astīti. Pēc tam, kad esam iegādājušies vajadzīgās garneles, tās pareizi jāatkausē, lai saglabātu maigo garšu un struktūru:
Nekad neatkausējiet garneles mikroviļņu krāsnī vai karstā ūdenī. Tas sabojā olbaltumvielas un padara garneles gumijotas. Labākais veids ir atkausēt ledusskapī vai istabas temperatūrā. Ja vajag ātrāk, var ielikt bļodā ar aukstu ūdeni uz kādām 20 minūtēm. Pēc atkausēšanas tās nomazgājam un noteikti nosusinām ar papīra dvieļiem.
Nosusināt vajag cepšanai, ja garneles vārīs vai gatavos tvaicējot – jēgas, protams, nav. Bet cepšanai mums nav vajadzīgs lieks mitrums Tagad pagatavosim “marinādi” garnelēm. Vienkārši ņemam jebkuras garšvielas, kas patīk, un sajaucam tās mazā bļodiņā.
Man bija: sausais ķiploks, paprika un sausie aromātiskie garšaugi (baziliks un vēl kaut kādi, es aizmirsu 😂)
Droši vien tas bija timiāns (tas pats ir arī mārsils). Jūs varat izmantot arī citas garšvielas un piedevas, piemēram: čili piparus, kurkumu, koriandru, ķimenes, ingveru, kariju, citrona miziņu, rozmarīnu utt. Viss atkarīgs tikai no jūsu gaumes.
Apkaisām garneles ar garšvielu maisījumu un kārtīgi samaisām, lai katra garnelīte būtu pārklāta ar “marinādi”. Reizēm es varu pievienot arī citronu sulu vai sojas mērci, bet šoreiz gatavoju tikai ar garšvielām. Atstājam marinēties burtiski uz 10-15 minūtēm istabas temperatūrā.
Tikmēr ņemam pannu, ielejam tajā augu eļļu un uzkarsējam uz stipras uguns (var arī uz vidējas, bet tuvāk stiprai, tomēr garnelēm ir jācepas).
Izliekam garneles un gatavojam apmēram 2 minūtes:
Var cept arī sviestā. Bet es iesaku tomēr pievienot nedaudz augu eļļas, lai sviests “nedegtu”. Apgriežam uz otru pusi un cepam vēl 2 minūtes.
Kamēr drukāju jums recepti, ļoti sagribējās garneles…))) Gatavot ilgāk nevajag: gaļa kļūs gumijota. Un, ja jūs cepat vārītas un saldētas garneles, tad tās kopumā jāgatavo tikai 1 minūti (jo tās jau ir pagatavotas, mēs tās tikai uzsildām).
Pasniedzam garneles tūlīt, kamēr tās vēl ir siltas!
Lūk, tāds skaistums mums sanāk:
Starp citu, garnelēs ir ļoti daudz olbaltumvielu un gandrīz nav tauku un ogļhidrātu (tauki ir tikai no eļļas). Tā kā olbaltumvielu tajās ir daudz, ēdiens sanāk ļoti sātīgs. Kā piedevu es pagatavoju tvaicētus brokoļus, visi paēda. Un jā, es garneles nesālu – jums nelikās 😊 Es tās dievinu bez sāls. Bet, ja jums tas šķiet dīvaini, iesaku tās pasālīt gatavošanas beigās.
Kas nepieciešams 2 porcijām:
garneles (labāk svaigi saldētas) – apmēram 500 g
garšvielas: sausais ķiploks, sausie garšaugi, paprika – pa 1/2 tējk.
augu eļļa – cepšanai
Starp citu, garneles var pagatavot arī svētku galdam. Piemēram, šādi:
Garneles uz iesmiņiem, mans foto.
Visas labākās domas sūtu jums, gardus ēdienus, labu ēstgribu un lieliskus eksperimentus!




















