Kā rīkoties ar sapelējuši maizi, lai to nebūtu jāizmet

Pieredzējušās saimnieces pat nedomā par to, kur uzglabāt maizi. Galu galā, kur gan citur glabāt šo produktu, ja ne maizes kastē? Lai gan vasarā šāda uzglabāšanas vieta ir tālu no drošas. Un maize ne tikai ātri zaudē savu svaigumu, bet arī sapelē.

Šodien pastāstīsim, kur karstajā vasarā labāk glabāt maizes izstrādājumus, kā tikt galā ar sapelējušu maizi un vai var sapelējuši maizi neizmest, bet vismaz kaut kur izmantot.

Kur uzglabāt maizi

Ja maizi cepat pats, tad neaizmirstiet to pietiekami atdzesēt. Parasti šim nolūkam svaigi cepta maize jātur uz režģa vismaz 3 stundas. Un, ja nosūtāt klaipu uz maizes kasti, neaizmirstiet to vispirms ievietot audekla maisiņā. Šādā veidā produkts ilgāk saglabāsies svaigs.

Turklāt maizes kasti labāk izvēlēties nevis plastmasas vai stikla, bet gan koka. Bērzu mizu un kadiķu maizes kastes būs labākā izvēle, jo šiem materiāliem piemīt antiseptiskas īpašības.

Ja maizes kastē vienlaikus glabā melno un balto maizi, tad labāk tās atdalīt. Ir labi, ja katram maizes veidam ir savs nodalījums vai sava kaste, vai arī tās jāsaliek maisiņos. Maizes kastē atsevišķā lina maisiņā ir vērts paturēt nedaudz cukura vai sāls. Šie produkti uzsūks lieko mitrumu, kas ļaus maizei ilgāk izvairīties no pelējuma.

Lasi arī: Kolorādo vaboles pazuda no kartupeļu lapām vienā mirklī: Efektīvs tautas līdzeklis, kā aizsargāt ražu no kaitēkļiem

Kāpēc glabāt maizi ledusskapī

Ja jūs uzglabājat maizi zemā temperatūrā, tas palēninās bojāšanās procesu. Tāpēc ir diezgan loģiski maizi vasarā turēt ledusskapī. Lai gan klaipus vēlams iepriekš ietīt folijā vai plastmasas maisiņā, lai tie neuzsūktu citu produktu smakas.

Tāpat uz ledusskapi uzglabāšanai jāsūta tikai svaiga maize. Ja šeit ievietojat produktus ar pelējumu, tad tas ātri pāries uz citiem produktiem.

Lai maize būtu svaiga vairākas nedēļas vai pat mēnesi, varat izmantot saldētavu. Bet problēma ir tā, ka atkausētā maize jāapēd pāris stundu laikā. Tāpēc, ja sasaldē maizi, pirms sasaldēšanas labāk to sadalīt porcijās.

Ko darīt ar sapelējušu maizi

Pirmkārt, mēs atzīmējam, ka pelējums uz maizes ir ārkārtīgi bīstams. Turklāt nereti cilvēks noņem tikai redzamo pelējuma daļu, savukārt tās neuzkrītošās saknes izplatās daudz tālāk. Tas nodara kaitējumu pat tad, ja cilvēks to vienkārši ieelpo.

Tāpēc labāk šādu maizi rūpīgi iesaiņot maisiņā (lai pelējuma sporas neizklīst pa virtuvi) un nosūtīt slēgtā urnā. Kāpēc slēgtā? Lai pie tās netiktu ne bērni, ne dzīvnieki. Līdzīgi ir vērts rīkoties ar sapelējušiem augļiem, ievārījumu vai gaļu.

Tomēr pieredzējuši dārzkopji iesaka sapelējuši maizi izmantot, piemēram, kā mēslojumu ķirbju, gurķu, tomātu, baklažānu un paprikas barošanai.

Kā jūs uzglabājat maizi? Un ko jūs darāt ar klaipiem, kas sākuši pelēt?

Arī interesanti: Slikta saimniece ir redzama uzreiz: kādas netīras mājas pazīmes viņu nodod. Uz to paklūp 87% saimnieču

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment