Kā rūpēties par vasaras karalienēm lilijām, lai tās ziedētu ne tikai šogad, bet arī nākamgad

Lilijas ir skaisti ziedi, kas ir smaržīgi un tīkami acīm. Galvenais pievērst uzmanība šo ziedu stādīšanai un kopšanai. Šodien mēs jums pastāstīsim, kā rūpēties par lilijām pēc ziedēšanas, lai pēc iespējas ilgāk saglabātu to pumpurus un sagatavotu tos ziemai.

Kātiņu apgriešana

Sīpolu augiem fotosintēzei nepieciešami virszemes dzinumi. Ja asns tiek noņemts priekšlaicīgi, lilijas var nepārdzīvot ziemu, un nākamajā gadā ziedēšanas iespējamība samazināsies. Tāpēc jums jāgaida, līdz lilijas ziedi novīst, un tikai pēc tam nogrieziet stublāja augšdaļu ar sēklu pākstīm.

Tas jādara, lai sīpols no augsnes saņemtu maksimāli daudz derīgo vielu. Ja ziedu kāti netiks nogriezti, tad visas barības vielas tiks tērētas sēklu veidošanai, nevis auga sīpola barošanai. Pārējam kātam jāpaliek zemē līdz brīdim, kad lilijas lapas sāk dzeltēt.

Liliju pārstādīšana

Jūs varat pārstādīt lilijas jebkurā ziedēšanas laikā. Galvenais ir darīt to pareizi. Vislabāk ir pārstādīt ziedus miera periodā. Tad pārstādīšana negatīvi neietekmēs to augšanu. Atkarībā no sugas liliju atpūtas laiks ir augusta beigas – septembra sākums. Parasti šajā laikā ziedu virszemes daļa novīst un gatavojas gulēšanai.

Parasti nav nepieciešams katru gadu izrakt lilijas. To dara, ja ziedu ligzda ir stipri izaugusi vai ziedi ir neveiksmīgi iestādīti. Lilijas izrok arī pavairošanai vai ziedu apstrādei ar dezinfekcijas līdzekļiem. Ja pārstādīšanai tiek izraktas lilijas, tad ziedus labāk nekavējoties pārstādīt jaunā vietā, lai tiem būtu laiks tur iesakņoties pirms aukstā laika iestāšanās.

Laistīšana

Ja vasarā ir smags sausums, tad periodiski ir nepieciešams laistīt ziedus, lai tie priekšlaicīgi nenovīstu. Ja vasarā regulāri līst, un no rīta rasa neļauj ziediem nožūt, tad tādos brīžos jūs nevarat laistīt lilijas.

Lasi arī: Pajautāju kaimiņienei, kāpēc viņa ieber tualetē glāzi sāls. Tagad katru dienu sekoju viņas piemēram

Viss ir atkarīgs no vietas, kur lilija tika stādīta. Ja augsne ir pietiekami blīva un ilgstoši saglabā mitrumu, jo vairāk jums nav nepieciešams laistīt ziedus. Iestājoties aukstam laikam, pārmērīga laistīšana var tikai kaitēt augiem.

Mēslošana

Dārzkopības veikalos ir speciāli produkti liliju barošanai. Šim nolūkam parasti izmanto fosfātu un potaša mēslojumu. Vasarā nav nepieciešams lietot mēslojumu ar augstu slāpekļa saturu. Un lilijas ir nepieciešams barot ne vēlāk kā augustā.

Mēs ceram, ka jūsu lilijas zied spēcīgi un iepriecina ar burvīgu smaržu. Ja ievērojat vienkāršus noteikumus, jūs varat saglabāt ziedus nākamajam gadam, tos neizrokot. Kā jūs rūpējaties par lilijām dārzā?

 

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment