Kā sagatavot rozes ziemai – plašs materiāls par visus, kas jums jāzina

Bet rožu mēslošana ar slāpekli sezonas beigās nav pieļaujama. Pēdējo reizi to iestrādā jūlija vidū – vēsajos reģionos vai augusta sākumā – dienvidu reģionos. Ja mēslojumu dosiet vēlāk, tas izraisīs aktīvu dzinumu augšanu, kas līdz ziemai nepaspēs nobriest un izsalt. Un Dievs ar tiem, bet tie atņems barības vielas un no vecajiem dzinumiem, un arī tie nespēs pienācīgi sagatavoties ziemai. Rezultātā rozes var iet bojā.

Vēl viens svarīgs aspekts ir tas, ka mēslojums ir jālieto pareizi. Nekad sausā augsnē! Tā jūs varat sadedzināt saknes. Tāpēc rozes var barot tikai pēc lietus vai laistīšanas. Tas attiecas uz mēslošanas līdzekļiem, kas izšķīdināti ūdenī. Ja mēslojumu lietojat sausā veidā, vispirms tas jāiestrādā augsnē ar grābekļiem un pēc tam jālaista. Bez laistīšanas tie gulsies nederīgi: tiem ir jāizšķīst ūdenī, lai augs varētu saņemt barības vielas.

Un pārliecinieties, ka ievērojat ieteicamās devas. Ja lietojat mazāk mēslojuma, jūsu augi nesaņems nepieciešamo barības vielu. Ja lietojat vairāk, tie var apdegt.

Veiciet sanitāro apgriešanu

Lai sagatavotu rozes ziemai, vispirms izgrieziet visus sausos, salauztos un acīmredzami slimos dzinumus – tie vienmēr ir slimību perēklis. Un tie ir jāapdedzina, lai infekcija neizplatītos pa visu teritoriju.

Pēc tam jāizgriež visi plānie dzinumi. Tie slikti ziemo, vāji zied vai pat vispār neveido pumpurus, bet vienlaikus atņem augam spēku un sabiezina vainagu. Jo biezāks krūms, jo lielāks slimību risks. Viss tāpēc, ka vainags nav vēdināms, auga iekšpusē stagnē mitrums – pēc lietus un rīta rasas. Un jebkurš mitrums kombinācijā ar zemu temperatūru augustā un septembrī izraisa aktīvu patogēnu vairošanos.

Turklāt noteikti jāizgriež visi jaunie dzinumi, kas kaut kādu iemeslu dēļ parādījušies augustā un septembrī – tiem nebūs laika nobriest, augs tiem tērēs enerģiju un barības vielas, kaitējot citiem dzinumiem.

 

Atstājiet augļus

Mēs esam uzzinājuši, ka kālijs palīdz veidot ražu. Tāpēc augļi rozēm ir ļoti svarīgi – tie vienmēr ir jāatstāj. Tie palīdz augiem pabeigt attīstības ciklu un stimulē dzinumu nobriešanu, kas ir ļoti svarīgi, lai rozes labi sagatavotos ziemai.
Turklāt rožu augļi ir tikpat labi kā mežrozīšu augļi. Rudenī tos var savākt, izžāvēt un ziemā izvārīt – tas ir lielisks vitamīnu dzēriens. Un kālijs, starp citu, palielina cukura un vitamīnu daudzumu augļos. Tātad rozes var būt arī augļaugi.

Kādi faktori ietekmē rožu ziemcietību

Rožu ziemcietību ļoti ietekmē vieta, kur tās aug. Stādus ar slēgtu sakņu sistēmu (ZKS), tas ir, konteineros, var stādīt līdz septembra beigām. Un, ja plānojat stādīt rožu dārzu, ņemiet vērā svarīgus punktus.

Pirmais, kas jāatceras, ir tas, ka rozes jāaudzē līdzenā vietā vai vēl labāk – uz neliela pakalna. Nekādu līdzenumu! Tajās pavasarī izkusis ūdens ilgstoši stāvēs, un tās rozēm ir nāvējošas: pat ja krūmi pārziemos, pavasarī tie soprevajaut ūdenī. Turklāt augsne ieplakās ilgstoši neizžūst pēc lietavām un apūdeņošanas, kas var izraisīt slimību uzliesmojumu.

Otrais aspekts ir tas, ka rožu dārzam jābūt aizsargātam no vējiem. Vasarā tie nav bīstami, bet ziemā tie nopūš sniegu no augsnes. Un tieši viņš – vislabākais patvērums siltumu mīlošiem augiem! Katrs sniega centimetrs paaugstina temperatūru augsnes virskārtā vidēji par 0,5 °C. Ja sniega biezums rožu dārzā būs 50 cm, tad pie -25 °C sala zemes termometrs rādīs tikai -5 °C. Un rozes bez sekām var izturēt līdz pat -15 °C. Ja sniega nebūs – tās sasalst. Un pat nojume nevar glābt.

Tāpēc izvēlieties tām vietu pie akla žoga vai kādas ēkas, kas pasargās no vējiem un palīdzēs aizkavēt sniega iešanu rožu dārzā.

Gatavojot rozes ziemai, neaizmirstiet stādīšanas bedrē pievienot mēslojumu: 1 spainis humusa vai komposta, 1 puslitra burka pelnu un kaulu miltu un 1 glāze superfosfāta. Šie mēslošanas līdzekļi jāsajauc ar augsni, kas izņemta no stādāmās bedres, un pēc tam maisījums jāuzber uz iestādītajiem augiem.

 

Populāri jautājumi un atbildes

Par rožu sagatavošanu ziemai mēs runājām ar agronomi un selekcionāri Svetlanu Mihailovu.

Vai rozes ziemā ir jāgriež?

Pastāv dažādi viedokļi par šo jautājumu, taču eksperti bieži vien iesaka rozes rudenī negriezt. Prakse rāda, ka pat īsi nogriezti dzinumi bieži vien apsalst. Bet neapgriezti, saliekti pie zemes, dažkārt ziemo labāk. Tāpēc apgriešana jāatliek līdz pavasarim.

Vai ir nepieciešams nogriezt rožu lapas pirms rožu segšanas?

Noteikti! Lapas zem seguma nereti saplaūst. Ziemā, atkušņa laikā, uz tām sāk aktīvi vairoties sēnīšu slimības, un pavasarī mēs saņemam infekciju uzliesmojumus.

Ar ko būtu jāapstrādā rozes, pirms tās uz ziemu pārklāj?

Vispirms ir svarīgi pasargāt rozes no sēnīšu infekcijām, un labākais veids, kā tās novērst, ir izmantot Maxim – pieredzējuši rožu audzētāji parasti to izmanto.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment