Kā saglabāt rožu svaigumu mājās līdz 14 dienām

Grieztas rozes var glabāt vāzē 10-14 dienas, ja tās tiek pienācīgi koptas.

Pamatnoteikumu saraksts, kurus ieteicams ievērot attiecībā uz grieztiem ziediem:

Veikalā nopirktu skaisti noformētu pušķi nevajadzētu uzreiz atvērt. Labāk būtu glabāt vēsā vietā, pēc tam atlocīt un griezumus novietot zem tekoša ūdens. Šīs procedūras laikā ūdens nedrīkst nonākt saskarē ar rožu pumpuriem.

Gatavojot ziedus ievietošanai vāzē, jāņem vērā, ka ūdens izraisa strauju lapu puves, tāpēc trauka iekšpusē var būt tikai kaili rožu kāti.

Ūdens vāzē jāmaina katru dienu, un pats trauks labi jānomazgā ar mazgāšanas līdzekli.

Pirms ziedu ievietošanas vāzē ir nepieciešams to apstrādāt ar dezi***kcijas šķīdumu, lai iznīcinātu patogēnās bakt***jas.

Lai rozes vienmēr būtu labā formā, lapas ieteicams apsmidzināt. Bet tajā pašā laikā ūdenim nevajadzētu iekļūt pumpuros.

Īpašs maisījums, kas sastāv no antiseptiskiem un barojošiem komponentiem, palīdzēs saglabāt ziedu svaigumu. Šo maisījumu pārdod specializētos veikalos. To var aizstāt ar šķīdumu, kas pagatavots no 1 litra ūdens, tējkarotes cukura, aspirīna tabletes un borskābes kristāliem (2-3 gab.).

Lasi vēl: Vairs nevalkājos ar bļodiņām pa trim dienām, vārot un atdzesējot: rādu, kā aprikožu ievārījumu vāru 20 minūtēs (lieliski glabājas skapī)

Tā kā nogatavojušies augļi un dārzeņi izdala etanolu, tiem blakus nevajadzētu likt ziedu vāzi. Etanols liek rozēm ātri novīt.

Izvēloties vāzi ziediem, jāņem vērā to kātu garums. Vāzei jābūt tik dziļai, lai tajā varētu iegremdēt 2/3 no kātu garuma.

Sildierīces kaitīgi ietekmē ziedus. Tāpēc aukstajā sezonā tie jānovieto tālāk no radiatoriem.

Tāpat griezto rožu uzglabāšanas laiku samazina caurvēja, tabakas dūmi un tiešie saules stari.

Kādai jābūt rožu uzglabāšanas temperatūrai?

Temperatūrai praktiski nav nozīmes, ja rožu pušķis uzreiz pēc iegādes tiek uzdāvināts. Bet, ja jums ir nepieciešams to transportēt vai kādu laiku turēt, tad ir ļoti svarīgi saglabāt optimālo uzglabāšanas temperatūru.

Grieztas rozes ieteicams uzglabāt +8…10°C temperatūrā. Mājas apstākļos šī vieta varētu būt ledusskapis vai balkons ar temperatūras apstākļiem, kas atbilst pieprasījumam.

Jo augstāka temperatūra, jo lielāka iespēja, ka ziedi novīst. Ja temperatūra ir zemāka par +5°C, tas var sabojāt pumpurus.

Pieredzējušu floristu padomi

Jo garāks kāts, jo augstākas rozes izmaksas, jo ziedus ar gariem kātiem ir grūtāk izaudzēt. Ja mājā nav garajam kātam piemērotas vāzes, tā būs jānogriež. Labāk sākotnēji pirkt ziedus ar īsu kātu un nepārmaksāt.

Izmantojot smidzināšanas pudeli ziedu izsmidzināšanai, jums jāpārliecinās, ka ūdens pilieni neietilpst pumpura iekšpusē. Pretējā gadījumā tas novedīs pie ūdens stagnācijas, kas izraisīs ziedu puvi no iekšpuses.

Vāze nedrīkst būt pakļauta tiešiem saules stariem, kā arī stāvēt caurvējā vai blakus apkures ierīcei. Optimālā temperatūra rozēm ir 20-22°C.
Naktī vannu var piepildīt ar ūdeni un ievietot rozes tā, lai pumpuri paceltos virs virsmas un kāti un lapas iegremdētos ūdenī. Šī procedūra palīdzēs atsvaidzināt ziedus un pabarot tos ar mitrumu.

Šķēle ir pastāvīgi jāatjaunina.

Ziediem labāk izvēlēties necaurspīdīgu vāzi, jo baktēriju vairošanās process tajos notiek daudz lēnāk.

Rozes ir īsti “savtīgi” cilvēki, tāpēc tās nevajadzētu apvienot vienā vāzē ar citiem ziediem.

Sodas šķīdums labi attīra vāzi.

Lasi vēl: “Biezas un sulīgas dilles no jebkuras šķirnes”: tikai 1 spēcīgas augšanas noslēpums un daži triki, kas jāievēro kopšanā

Rožu uzglabāšanai svarīgi izmantot vēsu telpu ar gaisa temperatūru ap +5°C. Iepriekš iegādātās rozes var labi uzglabāt ledusskapī. Šādas uzglabāšanas aktualitāte pieaug svētku laikā, kad strauji pieaug pieprasījums un cena pēc ziediem. Ledusskapī ziedus var uzglabāt līdz 5 dienām.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment