Tomātu veidošana ir vērsta uz to, lai tie netērētu spēkus dzinumiem, bet virzītu visu augšanas enerģiju uz augļiem un ražības palielināšanu
Katram tomātu šķirnes tipam ir savi veidošanas noteikumi.
Determinantās tomātu šķirnes
-Izaug ne pārāk garas (līdz 1 metram), pēc tam pārstāj augt.
-Ziedi veidojas stublāju galos. Krūms pārtrauc augšanu pēc ziedu ķekaru izveides.
-Pēc ražas novākšanas krūms visbiežāk sāk kalst nost, taču dažas šķirnes turpina augt.
-Aprūpe ir minimāla – nav nepieciešams bieži izlauzt sāndzinumus (pazares) un piesiet pie balstiem.
Indeterminantās šķirnes
-Garas tomātu šķirnes ar neierobežotu augšanu – siltumnīcā var izaugt līdz 3 metriem.
-Obligāti jāpiesien un jāizlauž pazares.
-Nepieciešama veidošana – vislabāk audzēt vienā, divos vai trīs stublājos.
-Nepārtraukta augļošana, raža ienākas visu vasaru.
-Vislabāk savas īpašības izpauž siltumnīcā.
-Augļu nogatavošanās notiek vēlāk nekā determinantajām šķirnēm.
Krūmveida šķirnes. Šādas šķirnes veido kompakta izmēra krūmu, kuram nav obligāti jāpiekniebj galotne vai pazares. Krūmam vēlams atstāt apakšējos dzinumus – uz tiem veidosies daudz augļu, bet augšējos dzinumus var piekniebt. Vai arī var izlaist pazares katru otro (noņemt caur vienu).
Tomātu krūma veidošana vienā stublājā
Zem pirmā ziedu ķekara jānoņem visi sānu dzinumi un lapas, atstājot tikai centrālo stublāju. Regulāri, ik pēc 10–12 dienām, jāpiekniebj visas pazares, kas aug lapu žāklēs. Ja ir izaudzis otrais stublājs – tas jānoņem. Augustā jāpiekniebj galotne, jānoņem visi ziedi un mazie augļi.
Tomātu krūma veidošana divos stublājos. Atstāj centrālo dzinumu. Atstāj vienu īpaši spēcīgu sānu dzinumu, kas aug zem pirmā augļu ķekara – tas būs otrais stublājs. Pārējos pazares izņem, tāpat arī pazares uz otrā stublāja. Tomātus var veidot arī trīs stublājos – šajā gadījumā bez galvenā atstāj vēl divus stublājus.
Pazares – tie ir sāndzinumi, kas aug lapu žāklēs. Tomātiem to ir daudz – tie aug pie katras lapas. Pazaru izņemšanu sāk, kad tie izauguši līdz 5 cm, tos izkniebj ar pirkstiem vai nogriež ar šķērēm (sekatoru), atstājot celmiņu 1–2 cm garumā.