Kā stādīt peonijas rudenī. Pavasarī ziedi uzziedēs 2 nedēļas agrāk

Pēc ziedēšanas, skaisti veidots krūms rada uz vietas savā veidā auglīga un daži “pamatīgu” atmosfēru.

Krāšņs un pilnīgi nepretenciozs augs, kas, iestādīts pat nomaļākajā dārza stūrī, augs un ziedēs. Tā var dzīvot ilgi, daudzus gadus vienā un tajā pašā vietā. Jo puķu audzētāji peonijas dēvē par “noturīgām vecmeistarēm”. Tās pārstāda, kad krūmi jau ir saplūduši necaurredzamos biezokņos. Lai gan daudziem cilvēkiem šādi stādījumi patīk.

Ja ir vēlme pavairot skaistākās peoniju šķirnes vai ir nepieciešams tās pārstādīt uz jaunu vietu, jāievēro svarīgs nosacījums – visi darbi jāveic stingri saskaņā ar noteiktajiem noteikumiem. Tā, lai izraktie lielie krūmi un no mātes krūma atdalītās daļas spētu ātri tikt galā ar stresa situāciju, pielāgotos jaunajai vietai un droši dotos augšanā.

Peoniju mīļotājiem ir neizteikts likumsakarīgs likums: ja peoniju krūmu iestādīsiet vai pārstādīsiet rudenī, tas pavasarī “pamodīsies” uz ziedēšanu divas nedēļas agrāk par dabas noteikto stundu. Tā ir taisnība, ko apstiprina daudzu gadu pieredze.

Kāpēc vēlams stādīt rudenī

Katra puķu audzētāja dabiskā vēlme ir, lai visas peonijas uz zemes gabala ziedētu pavasarī. Uzsverot visas, mēs domājam arī tās, kas iestādītas tikai pagājušajā sezonā. Šādu vēlmi palīdz piepildīt arī rudens perioda labvēlīgie apstākļi.

Rudenī iestādītas peonijas ziedēs pavasarī (gandrīz 99 %), savukārt pavasarī iestādītas peonijas to nevar garantēt. Rudens laika apstākļi – siltas dienas un pietiekams dabiskais mitrums – veicina aktīvu sakņu sistēmas attīstību, un augs tik labi iesakņojas zemē, ka tam ir laiks iesakņoties un augt pietiekami spēcīgam, lai tam būtu visas izredzes pārdzīvot tuvojošos ziemu. Līdz pavasarim pārstādītie peoniju krūmi ir vēl ciešāk iesakņojušies un kļūst noturīgi pret gaidāmās karstās sezonas svārstīgajiem laika apstākļiem.

Pati daba mums sniedz norādes par rudens pārstādīšanas piemērotību – augusta beigās peonijas jau ir izveidojušas rezerves pumpurus un ar “pienākuma apziņu” pildīt dabas misiju iegrimst miera stāvoklī. Karstums vairs nav nogurdinošs, un lietavas uztur nepieciešamo komfortablo mitrumu augsnē.

Ņemot vērā visas nepieciešamās sastāvdaļas

Augi pārstādīšanas laikā savu “darbu” veic skaidri, cilvēka uzdevums ir koriģēt vai, pareizāk sakot, pielāgot kopējos centienus, lai nesabojātu saskaņotību un iegūtu labu rezultātu. Pirmais svarīgais uzdevums ir iezīmēt pareizo peoniju stādīšanas laiku, ņemot vērā sava reģiona laika apstākļus. Galvenais šajā jautājumā ir noteikt vidējo rādītāju salnu iestāšanās laikā, jo tās ir pēkšņas un negaidītas, tās visur nāk atšķirīgi. Optimālākais laiks ir septembra beigas – oktobra sākums.

Izvēloties vietu peoniju krūmu stādīšanai, mēs ņemam vērā vairākus svarīgus parametrus. Visvairāk šo ziedu audzēšanai piemērota ir smilšmāla augsne. Tie labprātāk aug nedaudz sārmainās un neitrālās augsnēs. Izvēlamies platības uz paaugstināta reljefa, kur gruntsūdens līmenis neradīs draudus sakņu sistēmas pārpurvošanai. Peonijas necieš caurvējš, bet tām jābūt pietiekami daudz saules gaismas.

Ēnainās vietās augi sāk stiepties uz augšu, krūma forma mainās, ziedi ir mazi un bāli. Saule ilgu laiku nedrīkst atstāt peoniju dobi.

Lasi vēl: Patstāvīgi tek ūdens podā, bet pat mājsaimniece var atrisināt šo problēmu

Nesakopiet peoniju krūmus tuvu izstieptai varenu koku sienai, blakus augstām ēkām vai blīviem žogiem. Šādi “kaimiņi”, pārāk karsti karstumā, nodos savu siltumu puķu stādījumiem, kas tiem dažkārt ir kaitīgi.

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk…..

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment