Konservēšanas sezona vēl arvien turpinās, kas nozīmē, ka tūkstošiem cilvēku pavada ilgas stundas virtuvē pie karstiem katliem. Tradicionālā burku sterilizēšana verdošā ūdenī vai tvaikā ir darbietilpīgs un laikietilpīgs process.
Tomēr ir veids, kā šo pārvērst to par ātru un drošu nodarbi, neuzkarsējot cepeškrāsni vai nevārot ūdeni. To sauc par “auksto sterilizāciju”, kas strauji iegūst popularitāti mājas konservēšanas entuziastu vidū. Šai metodei nav nepieciešams īpašs aprīkojums, un uzdevums tiek paveikts tikai 20–30 sekundēs.
Kā darbojas aukstā metode
Metode ir balstīta uz galda etiķa (9%) vai spirta izmantošanu. Šiem šķidrumiem piemīt spēcīgas dezinfekcijas īpašības un tie var ātri noņemt lielāko daļu nevēlamu mikroorganismu uz stikla virsmām.
Process ir ārkārtīgi vienkāršs:
Burkas rūpīgi izmazgājiet ar cepamo sodu vai mazgāšanas līdzekli.
Katrā traukā ielejiet aptuveni 100–150 ml etiķa vai spirta.
Aizveriet ar plastmasas vākiem un enerģiski sakratiet 20–25 sekundes.
Pēc apstrādes burkas jānoliek augšpēdus uz tīra dvieļa, lai tās nožūst. Daudzas saimnieces, kas izmēģinājušas šo metodi, apstiprina, ka sagataves visu ziemu lieliski uzglabājas, burkas “neuzsprāgst” un to saturs nesapelē.
Svarīgas nianses, kas jāņem vērā
Lai gan šī metode ir efektīva, jāpatur prātā daži momenti.
Metāla vāciņiem tik un tā būs nepieciešama termiska apstrāde – vislabāk tos vārīt 5–7 minūtes. Aukstā sterilizācija tiem neder.
Šī metode arī var nebūt piemērota saldiem ievārījumiem, piemēram, ievārījumiem, džemiem un kompotiem. Iemesls ir vienkāršs: etiķa vai spirta aromāts var ietekmēt gala produkta garšu. Šādiem nolūkiem labāk izmantot tradicionālās sterilizācijas metodes.
Aukstās metodes priekšrocības ir acīmredzamas: laika ietaupījums, drošība (nav apdegumu riska) un iespēja apstrādāt burkas tieši pirms piepildīšanas. Šī metode arī nodrošina komfortablu temperatūru, kas ir īpaši ērti noteiktiem konservēšanas veidiem.
Svarīgi atcerēties: pirms jebkādas sterilizācijas burkas ir rūpīgi jāpārbauda, vai tajās nav šķembu un plaisu. Pat pati nevainojamākā metode neglābs, ja trauks būs bojāts. Rūpīga burku izmazgāšana un izžāvēšana ir obligāti sagatavošanās soļi.
Aukstās sterilizācijas metode var pilnībā mainīt jūsu pieeju konservēšanai mājas apstākļos, padarot procesu mazāk darbietilpīgu un ērtāku. Izmēģiniet to, un jūs, iespējams, uz visiem laikiem atteiksieties no nogurdinošās burku sterilizācijas ar verdošu ūdeni.
Dārgie lasītāji, ja jums noderēja šie padomi, atzīmējiet rakstu ar “patīk” un dalieties ar draugiem. Priecāsimies arī par jūsu komentāriem!










