Kā un kad pareizi apgriezt petūnijas, lai tās priecētu visu gadu

Petūnijas ir viens no populārākajiem augiem, kas priecē puķu cienītājus teju visu vasaru. Taču dažreiz petūnijas ir jāapgriež.

Kad griezt petūnijas

Procedūru var veikt jebkurā gadalaikā. Konkrētais laiks ir atkarīgs no jūsu mērķiem.

No sēklām izaudzētās petūnijas kļūst dekoratīvas aptuveni 3 mēnešu laikā no iesēšanas brīža. Stādu spraudeņiem šis periods tiek saīsināts līdz 1,5 mēnešiem. Ja nevēlaties tērēt enerģiju darbietilpīgai stādu audzēšanai, petūniju spraudeņus var ņemt līdz pat jūnijam – tā jums būs laiks vasarā noķert sulīgu ziedēšanu.

Jūlijā-augustā tiek veikta procedūra, lai, iestājoties aukstam laikam, rotātu lodžiju vai palodzes ar ziedošiem puķupodiem. Petūniju rudens spraudeņi ļauj saglabāt sev tīkamos augus, ļaut tiem pārziemot mājas apstākļos un pēc tam no tiem pašiem izveidot jaunas kopijas nākamajai sezonai. To bieži vien dara ar veģetatīvajām šķirnēm, kuras pavairo tikai ar spraudeņiem.

Starp citu, daži dārzkopji ķeras pie trika, kas palīdz ietaupīt naudu, iegādājoties sēklas vai gatavus stādus. No decembra beigām līdz februārim jāiesēj tikai daži iecienīto šķirņu vai hibrīdu krūmiņi, un pēc 1-1,5 mēnešiem no tiem, parādoties asniem, var veidot spraudeņus.

Lasi vēl: Kā viegli notīrīt taukus no virtuves mēbelēm

Kā sagatavot petūniju spraudeņus

Uzkrāt ziedu spraudeņus var gan mērķtiecīgi, gan plānotās petūniju apgriešanas procesā – tikai neizmetiet to, kas palicis pēc krūma veidošanās.

Nogrieziet aptuveni 4-6 cm garus dzinumus. Izmantojiet asas šķēres vai atzarošanas šķēres un atcerieties, ka pirms tam asmeņus jādezinficē ar spirtu saturošu šķidrumu, lai izvairītos no infekcijas ievazāšanas augos. Katras petūnijas sugas spraudeņus mēģiniet veidot vairākus uzreiz, jo ne visi var veiksmīgi iesakņoties.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 67%

0%

Uz spraudeņiem uzmanīgi noplēsiet apakšējās lapas, atstājot 2-3 pārus augšpusē.

Ja atlikušās lapas ir pārāk lielas, varat tās sagriezt uz pusēm. Šādā veidā no spraudeņiem iztvaikos mazāk mitruma.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment