Kā un kad rudenī pārstādīt zemenes uz jaunu vietu?

Zemenes dod maksimālo ražu otrajā gadā pēc iestādīšanas. Tad krūmi zaudē ražību, bet aktīvi izdala jaunus dzinumus.

Lai vecie un jaunie augi netraucētu cits citam uz dobes, tos stāda. To var darīt rudenī. Mēs jums pastāstīsim, kā pareizi pārstādīt zemenes uz jaunu vietu un kas jums tam būs nepieciešams.

Kāpēc zemenes jāpārstāda rudenī?

Zemeņu pārstādīšana ir obligāta procedūra, ko veic reizi trijos līdz četros gados. Tas nozīmē, ka teorētiski dārzā jābūt uzreiz vairākām dobēm: pašreizējām, uz kurām aug un augļus dod pašreizējās sezonas krūmi, un pamatiem nākotnei. Vispirms zemenes tiek pārstādītas, lai saglabātu vai palielinātu ražu. Mēs paskaidrojam, kāpēc tas ir lietderīgi.

Lasi arī: Kāpēc kaķis ar ķepām maigi satver cilvēka roku, neizlaižot nagus; Ko viņš patiesībā ar to grib pateikt

 

Uzlabo augsnes kvalitāti

Zemenes ir prasīgas pret augsnes maisījumu, un pastāvīgs ogu stādījums, kas vairākus gadus darbojas vienā vietā, neizbēgami iztukšo augsni. Rezultātā samazināsies ražas kvalitāte un daudzums.  Pārstādīšana palīdz atjaunot augsni un palielināt zemeņu krūmu produktivitāti.

Novērš konkurenci

Zemeņu audzēšana slēgtā telpā veidosies no atmirušiem vecāku augiem un “pēcnācējiem”, kas veidosies kā saposmota masa. Katrs no tiem konkurēs par gaismu, mitrumu un barības vielām. Galu galā šis deficīts ietekmēs ražas līmeni. Pēc pārstādīšanas, tostarp uz jaunām dobēm, katrs krūms saņems pietiekami daudz gaismas un gaisa.

Palielinās krūmu skaits

Pārstādīšana ir obligāta, pavairojot zemenes. Piemēram, ja to veic ar dalīšanu, ar rokām atdalot rozetes no galvenā krūma. Jaunos augus obligāti stāda citā dobē – tas palīdz izvairīties no jaunās atvases inficēšanās, un tās augšanai pietiek barības vielu svaigā augsnē.

Atbrīvojas no kaitēkļiem. Gadu gaitā augsnē un uz tās virsmas uzkrājas kaitēkļi un to kāpuri, kas izraisa zemeņu slimības un ražas samazināšanos. Pārstādīšana atrisina šo problēmu, jo augsne tiek pilnībā atjaunota.

 


Kad pārstādīt zemenes rudenī

Zemenes pārstādīt rudenī, bet tikai pēc visas ražas novākšanas. Vispārējais noteikums ir šāds: pirmajām salnām jānotiek vismaz mēnesi iepriekš. Ja laika prognozes liecina citādi, pārstādīšanu labāk atlikt līdz pavasarim. Kāpēc tas ir svarīgi?

Pārstādīšana augam ir stress, un tam būs nepieciešams laiks, lai iedzīvotos jaunajā vietā. To var kavēt agras salnas. Vislabāk zemeņu pārvešanai uz jauno vietu izvēlēties apmākušos, bet ne lietainu dienu. Precīzs laiks ir atkarīgs no klimata un reģiona: Latvijā tas ir septembra sākums;

 

Sagatavošanās posmi zemeņu pārstādīšanai rudenī

Zemeņu pārstādīšanai rudenī gatavojas iepriekš, veidojot dobi un izvēloties augus. Sezonas laikā atzīmē krūmus, kas deva ļoti mazu ražu, un tos, kas deva saldākās un lielākās ogas. Pārstādiet ražīgākos eksemplārus uz jaunu vietu vai pavairojiet tos.

Kā izvēlēties vietu

Zemenes necieš kaimiņattiecības ar dažiem augu tipiem. Izvēlieties jaunu vietu pēc tāda paša principa kā pirmajai dobei. Vislabāk par to parūpēties iepriekš, vismaz divus līdz trīs mēnešus iepriekš (vislabāk pirmajā zemeņu stādīšanas gadā).

Apgaismojums. Zemenēm nepieciešams daudz saules gaismas. Izvēlieties vietu, ko neaizēnos žogi, mājas vai koki.

Gruntsūdens līmenis. Ja sākotnēji tas ir augsts un vieta bieži noslīkst, tad novietojiet dobi augstākajā vietā un tikai paaugstinātā konstrukcijā.

Priekšteči. Nesaudzējiet zemenes tur, kur pēdējos četrus gadus ir auguši tomāti, kartupeļi, paprika vai baklažāni. Šīs kultūras pārnēsā sakņu puvi, kas ietekmē zemenes. Labākie priekšteči zemenēm būs pākšaugi, burkāni un pētersīļi.

Kā sagatavot augsni

Vislabāk būtu sagatavot dobi zemeņu pārstādīšanai jau no pirmā stādīšanas brīža vai otrajā gadā. Šajā laikā vislabāk uz tās audzēt jebkādas “zaļās” kultūras: salātus, redīsus un dilles. Tieši pirms zemeņu pārstādīšanas jaunā augsnē ir vērts veikt šādus darbus:

Iztīriet dobi no nezālēm. Zemi no nezālēm var attīrīt ar rokām vai uzart ar dārza rīku. Pēdējā gadījumā to veic sezonas sākumā vai pat agrāk. Pārstādīt zemenes tikko uzirdinātā augsnē nav laba ideja, jo tā būs īpaši pārpildīta ar kukaiņiem un citiem iemītniekiem.

Pārbaudiet augsni. Zemenes vislabāk aug smilšainā un ar organiskām vielām bagātā augsnē, kuras mitruma saturs ir 70-80 % un pH 5,5 – 6,5 %. Augsnei jābūt labi nosusinātai, un labāk izvairīties no platībām, kas ilgstoši paliek mitras.

Augsnes bagātināšana. Ja augsne neatbilst zemenēm raksturīgajām prasībām, tad tās struktūru var uzlabot jau rakšanas laikā. Ja augsne ir pārāk smaga, pievienojiet tai smiltis: apmēram ceturtdaļu spaiņa uz kvadrātmetru. Ja augsne ir pārāk smilšaina, pievienojiet mālu – vienu spaini uz kvadrātmetru.

Dezinficējiet dobi. Atbrīvoties no augsnē esošajiem kaitīgajiem patogēniem palīdzēs speciālas piedevas – gan ķīmiskas, gan organiskas. Tās iestrādā vismaz divas nedēļas pirms auga stādīšanas. Šim nolūkam izmanto fungicīdus vai 1% vara sulfāta šķīdumu.

Mēslojuma lietošana. Iepriekš augsni var bagātināt ar kompostu vai kūtsmēsliem.

 

Zemeņu pārstādīšana rudenī: norādījumi

Zemeņu pārstādīšanu veic tāpat kā jaunu augu stādīšanu. Atšķirība ir augu sagatavošanas posmā. Pārstādot jau esošās zemenes, nebūs nepieciešams iepriekš “atkausēt” vai aktivizēt augus, kā tas ir stādu frigo gadījumā. Zemeņu pārstādīšana uz jaunu dobi soli pa solim izskatās šādi.

Izvēlieties krūmus. Izlemiet, kurus zemeņu krūmus no vecās dobes rudenī pārvietos uz jauno dobi. Saskaitiet to skaitu, tas būs nepieciešams nākamajā solī.

Nosakiet shēmu. Zemeņu krūmus stāda vismaz 15-20 cm attālumā vienu no otra. Populārākās shēmas ir rindas, zigzagveida vai pakāpeniskas. Izvēlieties savai dobei piemērotāko, ņemot vērā tās lielumu un krūmu skaitu.

Sagatavojiet dobumus. Zemenēm ir sekla sakņu sistēma, tāpēc saknes neiegrimst dziļi zemē. Vidēji bedrītes tiek izraktas 10 cm dziļumā.

Izrokiet krūmu. Svarīgi pārstādīt pa vienam krūmam. Nav vērts uzreiz izrakt visas zemenes un pārvietot tās pa vienai. Strādājiet ar augiem pa vienam: jāizrok viens krūms, tas jāsadala, jāstāda jaunā vietā un tikai tad jāpārceļ uz nākamo.

Apstrādājiet saknes. Pirms zemeņu pārstādīšanas jaunā augsnē mērcējiet saknes ar fungicīdiem vai iemērciet tās kūtsmēslu un māla boltušā (attiecība viens pret trīs). Jauniem krūmiem noņemiet kātiņus un lapas, atstājot ne vairāk kā trīs centrālās lapas.

Stāda jaunā vietā. Ievietojiet zemeņu krūmus jaunajās bedrēs, rūpīgi apkaisiet augsni, sablīvējiet un aplaistiet.

Piemērs  zemeņu pārstādīšanai ar četrām dobēm:

Pirmais gads. Pirmā gada beigās rudenī pārstādiet vairākus veselus, labi iesakņojušos augus uz jaunu dobi

Otrais gads. Sezonas laikā zemenes 2. dobē dos dzinumus, un 1. dobē būs laba raža (jo tie būs jau divgadīgi augi). Rudenī pārstādiet dzinumus no 2. dobes uz 3. dobi.

Trešais gads. Līdz tam laikam zemenes 1. dobē jau būs nonākušas līdz maksimālās ražas cikla beigām. Tajā pašā laikā 2. un 3. dobē būs visvairāk augļu. Sezonas beigās noņemiet visus novecojušos zemeņu krūmus no dobes Nr. 1, pārstādot tos no dobēm Nr. 2 un Nr. 3 pēc līdzīgas shēmas.

Ceturtais gads. Dobe Nr. 1 ir pilnībā atbrīvota no zemeņu krūmiem, kas līdz šim laikam vairs nenes ogas. Iztīriet to no vecajiem augiem, uzberiet augsni, iestrādājiet mēslojumu un uzlabojiet augsnes struktūru.

Kamēr 1. dobē ir zeme, tajā var stādīt augus, kas ir labi zemeņu kaimiņi: zirņus, zaļumus vai salātus.

 

 

Zemeņu kopšana pēc pārstādīšanas

Pēc pārstādīšanas zemenes ir labi jālaista un jāmēslo. Rudenī zemenes baro ar divu veidu mēslojumu:
organiski: mājputnu mēsli, govs mēsli, pelni vai virca;

minerālmēslojums: kālija sāls, nitrofoska.

Pirms ziemas iestāšanās zemenes obligāti mulčē (pārklāj zemi ar organisko (vai neorganisko) atlikumu slāni), lai pasargātu augus no spēcīga aukstuma. Salmus izmanto, lai pārklātu sakņu zonu un zemi starp rindām.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment