Banāni ir neaizstājama virtuves sastāvdaļa. Tie ir dabiski saldi, pieejami un daudzpusīgi; no tiem var ātri pagatavot kūkas vai smalkmaizītes, un tie lieliski iederas smūtijos, pīrāgos, kūkās, glazūrās un daudz ko citu.
Taču dažreiz lielveikalā nopērkat veselu banānu ķekaru, bet pēc dienas tie jau ir klāti ar melniem plankumiem un melnu mīkstumu. Konditoram tā var būt īsta problēma, ja banāni pārgatavojas pārāk ātri vai visi vienlaikus.
Es paskaidrošu, kā var palēnināt banānu nogatavošanās procesu, tādējādi samazinot izmesto banānu daudzumu.
Kāpēc banāni nogatavojas tik ātri?
Atšķirībā no vīnogām vai zemenēm, banāni turpina nogatavoties pat pēc novākšanas. Tie izdala etilēna gāzi, augu hormonu, kas paātrina nogatavošanos. Un, ja nepieredzējis mājas pavārs novieto banānus blakus citiem etilēnu ražojošiem pārtikas produktiem, piemēram, sīpoliem, āboliem vai avokado, šis process paātrinās vēl vairāk.
Vidēji banāni istabas temperatūrā saglabājas svaigi 2 līdz 7 dienas. Tomēr es zinu dažus vienkāršus uzglabāšanas trikus, kas palīdzēs palēnināt šo tropisko augļu nogatavošanās procesu.
Kā pareizi uzglabāt banānus: padomi nogatavošanās procesa palēnināšanai. Ja vēlaties pagarināt banānu derīguma termiņu par pāris dienām, šeit ir daži padomi:
Atdaliet ķekaru vai pakariniet banānus: tas samazinās etilēna koncentrāciju augļa virsmas tuvumā. Ja vēlaties uzglabāt banānus ķekarā, pakariniet tos uz banānu statīva, lai uzlabotu gaisa cirkulāciju. Neglabājiet banānus maisiņos vai traukos. Slēgtā telpā tie ātrāk bojājas.
Aptiniet kātus folijā, lai novērstu etilēna izskalošanos pārējā auglī. Uzglabājiet banānus vēsā, sausā vietā, prom no tiešiem saules stariem.
Izvairieties novietot banānus tādu pārtikas produktu tuvumā kā sīpoli, āboli, bumbieri vai avokado, kas aktīvi ražo etilēnu. Tas vēl vairāk paātrinās nogatavošanās procesu.
Vai banānus var uzglabāt ledusskapī?
Atbilde ir jā, bet ar vienu brīdinājumu. Ledusskapī uzglabājiet tikai pilnībā nogatavojušos banānus. Zema temperatūra palēnina to nogatavošanos, kādu laiku saglabājot tos ideālā gatavības pakāpē.
Neuzglabājiet nenogatavinātus banānus ledusskapī. Zema temperatūra kavē fermentus, kas pārvērš cieti cukuros, kas palēninās nogatavošanos. Ir svarīgi atcerēties, ka pat pēc atgriešanās istabas temperatūrā nenogatavināti banāni nenogatavosies pareizi.
Vai banānus var sasaldēt?
Ja jums ir liels pārgatavojušos banānu krājums, to sasaldēšana ir lieliska iespēja ilgstošai uzglabāšanai. Lai sasaldētu banānus, veiciet šīs darbības:
Nomizojiet un sagrieziet banānus šķēlēs. Lai banāni nesaliptu, vispirms novietojiet tos vienā kārtā uz ar cepampapīru izklātas cepšanas paplātes un sasaldējiet, līdz tie ir pilnībā sasaluši. Ievietojiet sasaldētās banānu šķēles saldēšanai piemērotā hermētiskā traukā vai plastmasas maisiņā. Ievietojiet saldētavā.