Kā uzglabāt maizi, lai tā pēc iespējas ilgāk saglabātos svaiga. 3 labākie veidi, kā uzglabāt maizi

Ir grūti iedomāties dienas sākumu bez sviesta un siera sviestmaizes. Maize kalpo arī kā piedeva dažādiem citiem ēdieniem. Daudzi no mums to ēd kopā ar pirmajiem un otrajiem ēdieniem un pat ar saldiem ēdieniem, piemēram, ievārījumu vai medu.

Katrā gadījumā svarīgs ir viens faktors – maizei jābūt svaigai. Diemžēl tā var viegli sapelēt. Tas notiek, ja tā netiek pareizi uzglabāta. Šajā rakstā mēs aplūkosim, kā pareizi uzglabāt maizi un pagarināt tās svaigumu.

Pēc cepšanas ciete maizē sāk kristalizēties, kas ir dabisks process, saukts par retrogradāciju. Tas padara maizes tekstūru cietāku un mazāk patīkamu. Šis process ir visātrākais istabas temperatūrā, tāpēc maize ātrāk kļūst cieta, ja to uzglabā ārpus ledusskapja.

 

Iemesli

Maize ir poraina, tādēļ mitrums viegli iztvaiko, padarot to sausu. Zems gaisa mitruma līmenis un nepietiekami ciešs iepakojums paātrina šo procesu. Siltā un mitrā vidē maize kļūst par ideālu vidi pelējuma sēnītēm. Tas padara maizi ne tikai neēdamu, bet arī bīstamu. Svaigā maize parasti nesatur konservantus, tāpēc tā ir jutīgāka pret pelējuma veidošanos.

Rokdarbu vai mājās cepta maize bieži vien nesatur piedevas vai konservantus, tāpēc tā ātrāk zaudē svaigumu. Maizēm ar augstāku cukura vai tauku saturu (piemēram, saldās maizes) ir tendence saglabāties svaigām ilgāk, jo šīs sastāvdaļas palēnina sacietēšanas un izžūšanas procesus.

Lai gan maize ilgāk nesapelē, uzglabāšana ledusskapī paātrina tās sacietēšanu retrogradācijas dēļ. Ja maize nav pareizi iepakota, tā ātrāk zaudē mitrumu un uzņem apkārtējās smaržas.

Kāpēc maize ātri bojājas?

Mēs to vienkārši nepareizi uzglabājam. Mēs to nenovietojam pareizajā vietā. Pelējumu izraisa pārmērīgs mitrums un augsta temperatūra. Tās kvalitāti pasliktina arī nepietiekama gaisa cirkulācija. Vasarā šis process paātrinās, jo temperatūra virtuvē paaugstinās. Tāpēc ir ārkārtīgi svarīgi pārskatīt šī neaizstājamā produkta uzglabāšanas metodes.

Lasi vēl: Zem visiem ziediem pārkaisa 1 ēdamkaroti, lai tie ziemā augtu sulīgi un bagātīgi ziedētu

 

Bet ko darīt, lai to ilgāk uzglabātu svaigu? 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Leave a Comment