Kā uzglabāt sīpolus, lai tie nesabojātos līdz pat nākošajai sezonai: mana omīte atklāj savu metodi

Foto – ekrānuzņēmums

Sīpolu uzglabāšana mājās bieži atgādina loteriju. Kam paveiksies un kam – ne. Tomēr, kā izrādās, ir tikai daži noteikumi, lai sīpoli uzglabātos svaigi līdz pat nākošajai ražai.

Mana omīte ir pieredzējusi dārzniece un viņa norāda, ka veiksmīgas uzglabāšanas noslēpums ir pareiza to sagatavošana. Ne visi sīpoli ir piemēroti ilgai uzglabāšanai. Bet ir vēl kāds iemesls – ja sīpoli ir nepareizi novākti vai nepareizi nogriezti, tad labāk nemaz neeksperimentēt. Labāk tos uzreiz izmantot konservēšanai vai ēdienu gatavošanai.

Pirmkārt, jāraugās, lai būtu pareiza temperatūra. Viņa norāda, ka galvenais nosacījums veiksmīgai uzglabāšanai ir pakāpeniska temperatūras pazemināšana. Straujas temperatūras svārstības (piemēram, pārvietošana no aukstas šķūņa uz siltu virtuvi) aktivizē bioloģiskos procesus, kas izraisa priekšlaicīgu dīgšanu un pūšanu.

Foto – ekrānuzņēmums

Lasi vēl: “Tagad bērni neko nedrīkst… Tas ir smieklīgi!”: aktieris Jānis Jarāns par mūsdienu audzināšanu (+ VIDEO)

Ļoti svarīga ir arī sīpolu uzglabāšanas vieta. Pēc dārznieces domām, labākā uzglabāšanas vieta ir bēniņi ar labu siltumizolāciju. Viņa iesaka izmantot lielu koka kasti, kas no iekšpuses izklāta ar putuplastu.

Bet grīdai un sienām jābūt vairākiem siltumizolācijas slāņiem, un virsū sīpoliem jāpārklāj putuplasts un vecs pārklājs. Labāk gan putuplasts. Šādas metodes ļauj saglabāties dārzeņiem svaigiem pat tad, kad ir sals, pasargājot tos no temperatūras svārstībām un mitruma.

Foto – ekrānuzņēmums

Šādas vai līdzīgas konstrukcijas spēj uzturēt stabilu temperatūru, kas ļauj sīpoliem glabāties ideālā stāvoklī, neizžūstot, nepūstot vai nesākot “augt” pat līdz nākamajai ražai.