Daudzi cilvēki nevar iedomāties Jauno gadu bez sviestmaizēm ar sarkanajiem ikriem. Šis uzkodu ēdiens kopā ar Olivjē un mandarīniem jau sen ir ieguvis “Jaungada” ēdiena statusu.
Tomēr pastāv problēma – iegādāties īstus un kvalitatīvu sarkanos ikrus nav tik vienkārši. Pastāv iespēja “uzskriet” viltotam vai atdarinātam produktam. Interesantākais ir tas, ka šādi ikri var izrādīties ļoti līdzīgi “oriģinālam”.
Daudzi cilvēki ir diezgan apmierināti ar šo imitāciju: garša un konsistence ir gandrīz tāda pati kā īstajiem ikriem. Tomēr ir izvēlīgi gardēži, kuri vēlas patērēt tikai dabiskus produktus. Šādiem pārtikas mīļotājiem vajadzētu pievērst uzmanību vienam vienkāršam testam.
Tests, lai noteiktu īstus vai imitētus ikrus
Jāpaņem mazs, bet diezgan dziļš trauks, jāieliek tajā nedaudz ikru un jāpārlej ar verdošu ūdeni. Dabīgais produkts “uzvedīsies” šādi – tas sāks izdalīt baltas pārslas.
Fakts ir tāds, ka īstajā kaviārā ir proteīns, kas izdalās, pakļaujot to augstām temperatūrām. Bet, uzlejot karstu ūdeni uz imitācijas vai viltotiem sarkanajiem ikriem, jūs neredzēsit pārslas. Šķidrums var būt nedaudz iekrāsots. Iespējams, uz ūdens virsmas parādīsies taukaini “plankumi”. Bet baltu kunkuļu nebūs.
Vēl būtiskas atpazīšanas pazīmes
Ir vēl vairāki veidi, kā atpazīt īstus sarkanos ikrus. Pirmkārt, jāņem vērā izskats un krāsa. Īstie ikri ir vienādas formas, caurspīdīgi vai nedaudz caurspīdīgi. Redzams neliels plankumiņš vai punkts katra ikr vidū. Krāse variē no spilgti oranžas līdz tumši sarkanai, bet nekad nav vienveidīgi mākslīga.
Otrkārt, garša un tekstūra. Īstiem ikriem garša ir maigi sāļa, ar izteiktu zivju vai jūras produktu aromātu. Ikri plūst mutē, radot nelielu šķidrumu un intensīvu garšu.