Kā viegli iemācīt bērnam reizināšanu un skaitīšanu. Šis paņēmiens izrādījās efektīvs manam bērnam!

Nesen sarunā ar savu paziņu viņa minēja, ka viņas meitai ir grūtības ar reizrēķina apgūšanu: „Tur nav nekādas loģikas, to vienkārši jāizlasa un jāatceras, bet mums tā ir īsta problēma, pat ja raudam.”

Izskatās, ka vecāki var izglābt bērnus pie mazo skolnieku burtnīcām tikai ar brīnumu palīdzību. Tomēr matemātikā brīnumu netrūkst, tikpat daudz kā Harija Potera stāstos.

Ar matemātikas noslēpumu un triku palīdzību tavs bērns varēs iemīlēt zinātņu karalieni, un reizināšana un dalīšana galvā kļūs par vienkāršu lietu!

1. Tūlītēja reizināšana ar 11.

Reizināt divciparu skaitļus ar 11 ir pavisam viegli, ja zini noslēpumu. Iedomājies sekojošu piemēru: 63 x 11

Lai to atrisinātu, vajag vienkārši saskaitīt ciparus, no kuriem sastāv pirmais skaitlis (6+3=9), un tad ielikt devītnieku starp sešinieku un trijnieku. Lūk, arī atrisinājums: 693

Ja ciparu summa ir divciparu, tad algoritms nedaudz mainās. Pieņemsim, ka piemērs ir tāds: 86×11. Neraugoties uz to, ka 8+6 = 14, atbilde nebūs 8146! tāpat kā iepriekš ciparu liekam starp 8 un 6, taču 1 skaitām klāt ciparam 8, lai rezultātā saņemtu pareizo atbildi 946.

Kāds labs skolotājs ir teicis: „Ja bērns nesaprot, kā liekas, visvienkāršākos matemātikas jēdzienus, tad tas nenozīmē, ka viņš ir dumjš. Vienkārši mēs viņam vēl neesam atraduši pietiekami saprotamu izskaidrojumu!” Iemācīties reizināšanas likumus bez īpašām grūtībām bērnam palīdzēs Pitagora tabula. Nekādas liekas informācijas. Tikai cipari un loģiskā domāšana.

2. Skaitļu, kas sastāv no vieniniekiem, reizināšana ar pašiem sevi.

Ņem bruņojumā šo tabulu, ar to šādus piemērus risināt būs pavisam vienkārši.

3. Vienkāršs paņēmiens, kā reizināt ar 9.

Lai reizinātu jebkuru skaitli no 1 līdz 9 ar 9, paskaties uz rokām. Noliec pirkstu, kurš atbilst reizināmajam (piemēram 9×6 – noliec sesto pirkstu) izskaiti pirkstus, kas atrodas pirms noliektā pirksta, tie būs desmiti (šajā gadījumā tie būs 5), pēc tam izskaiti pirkstus, kas atrodas aiz noliektā (šajā gadījumā – 4). Atbilde -54.

Lai labāk atcerētos reizināšanas tabulu, noderēs arī šī jocīgā sakarība. Kā pamanīji, cipari pirmajā kolonnā katru reizi palielinās, bet otrajā samazinās par 1.

Piekrīti, ka matemātika ir ļoti interesants priekšmets un sava veida spēle.

4. Trīsciparu skaitļu reizināšana ar viencipara skaitli.

Viss, kas būs jādara, jāsadala lielo uzdevumu vairākos mazos. Piemēram,

340 x 7. Sadalām 340 summā 300 un 40. Reizinām atsevišķi 300 ar 7un 40 ar 7, bet iegūtos skaitļus saskaitām: 2100+280= 2380

Ej uz nākamo lapu un lasi turpinājumu!

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment